Zinat Pirzadeh

Zinat Pirzadeh

Stå-uppare som kallats landets roligaste invandrarkvinna

Zinat är dessutom poet, författare och medarbetare i radio och TV samt yrkesvägledare. Hon är här för att stanna så nu är det bara att vänja sig.

Zinat Al sadat Pirzadeh Stå-upp komiker som kallats Sveriges roligaste invandrarkvinna. Författare, poet, medarbetare i radio och TV samt studie- och yrkesvägledare med bl.a. en fil. kand med inriktning på psykologi. Förutom att underhålla föreläser hon om invandrarkvinnornas situation i Sverige och om den fysiska och psykiska resa som man gör när man flyr till ett annat land.

Zinat, eller som hennes fullständiga namn är Zinat Al Sadat Pirzadeh, flydde till Sverige från Iran 1991 med sin tvåårige son. Där hamnade de i Norrland. När de blev utvisade hade norrlänningarna redan tagit dem till sitt hjärta och gömde den lilla familjen under fyra år tills faran var över. Därefter flyttade hon till Rinkeby och Stockholm.

Hon har kommit för att stanna, så nu är det bara att vänja sig vid hennes mångsidighet som artist, estradpoet och komiker med en rapp käft och sköna skämt som träffar mitt i prick.

EXEMPEL PÅ FÖRELÄSNINGAR

Tacka vet jag Sverige – Den psykiska och fysiska resan
I den här föreläsningen talar Zinat om mötet med det nya landet som vuxen. Arbetslivet, det sociala livet, språket, om det kulturella bagaget, möte med myndigheter med mera, är ämnen hon tar upp i en underhållande och mycket tankvärd föreläsning. Följ med Zinat Pirzadeh på en svindlande magisk berg- och dalbana där skratt och allvar, högt och lågt avlöser varandra.

Hedersrelaterat förtryck, hedersrelaterat våld och hedersmord
Ett föredrag av komikern och författaren Zinat Pirzadeh där högt och lågt avlöser varandra och där djupet och allvaret ständigt är närvarande. Pirzadehs föreläsning baserar sig först och främst på hennes egna erfarenheter, samt den tysta kunskap hon besitter utifrån sin uppväxt före- och efter revolutionen i Iran. Hennes Fil. kand i Studie- och yrkesvägledning berör indirekt dessa frågor då kvinnans rörlighet i samhället begränsas starkt av hederskulturernas regelverk. Också i hennes roman "Fjäril i Koppel", tar hon upp sin syn på hedersrelaterad våld i alla dess former. Hennes föredrag förklarar en del av mekanismerna bakom hederstänkandet och dess konsekvenser i kvinnors och mäns liv ännu idag. Hon belyser den hos männen upplevda vikten av att oupphörligen bevaka kvinnans "heder", och hur detta i många fall dominerar samtliga inblandades liv. Zinat Pirzadeh konstaterar att det är svårt att på så kort tid ge en heltäckande bild av den komplexa verklighet som råder i de sammanhang där hedersmord är accepterat. Hon menar trots detta att hennes föredrag på många sätt ökar lyssnarens förståelse för detta brutala fenomen: – Hedersrelaterat våld.

Pressbilder

Zinat Pirzadeh

Zinat Pirzadeh

Komiker

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2