Ulf Ellervik

Ulf Ellervik

Ond kemi & Kärlekens kemi - människor, mord och molekyler

Varför kan inte en förälskelse vara livet ut? Varför njuter vi av god mat? Vad händer med oss när vi blir deprimerade? Ulf Ellervik är en engagerad forskare som vill få folk att inse att kemi är både viktigt och roligt.

Ulf Ellervik är professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet. Ellervik forskar bland annat om botemedel mot cancer och är en starkt engagerad kunskapsspridare inom kemins område, både för studerande och för allmänheten.

Han har gjort kemi till ett samtalsämne utanför laboratorierna med sin prisbelönade bok Ond kemi: människor, mord och molekyler. Med hjälp av kemins mörka sidor; som illaluktande fisar, LSD-trippande kemister, Agatha Christies giftmord och ruttnande lik, vill han få människor att inse att kemi är roligt och viktigt.

Han är även författare till den uppmärksammade boken Njutning: berättelser om kärlek, känslor och kemi. Frågor som behandlar är exempelvis Varför en förälskelse inte kan vara livet ut? Varför njuter vi av god mat? Vad händer med oss när vi blir deprimerade?

Som föreläsare lyckas Ulf Ellervik med konststycket att göra kemi till en ren njutning när han på ett underhållande sätt talar om bland annat matens, dofternas och kärlekens kemi.

I sin senaste föreläsning tar Ulf upp ämnen som "hur uppstår liv?" och "vad händer när vi dör?". Med glimten i ögat och en vass penna beskriver Ellervik de kemiska processerna vid livets början och slut. En resa genom både livets historia och vetenskapshistorien – kemi, biologi och medicin, samt som vanlig mycket konst, litteratur och populärkultur

Ulf Ellervik är till vardags Professor i Bioorganisk kemi och cancerforskare som flera gånger utsetts till bäste lärare av sina studenter. Har arrangerat en molekylär matmässa och paneldebatter om modets kemi. Han är författare till två läroböcker i organisk kemi på universitetsnivå och en gymnasielärobok i kemi. Han är även författare till två populärvetenskapliga böcker och ett tjugotal populärvetenskapliga artiklar i ett flertal tidskrifter. 2011 tilldelades Ulf Ellervik Pi-priset, Kungl. Vetenskapsakademien pris för främjandet av populärvetenskaplig litteratur inom det naturveten-skapliga området. 2012 var han sommarpratare i P1 och 2013 intervjuades han i Skavlan. 2016 medverkade han i SVT:s teveserie "Grym Kemi" tillsammans med Britta Zackari. Han har även hörts och synts i TV och Radio vid ett flertal andra tillfällen.

Pressbilder

Artiklar

Ulf Ellervik

Ulf Ellervik

Föreläsare inom Storytelling

Föreläsare med ämnesexpertis

Underhållande föreläsare

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2