Oskar Sternulf
Fotograf: Rickard Unge

Oskar Sternulf

Komma ut

Kulturentreprenören, skådespelare, musikalartisten, dramatikern och författaren Oskar Sternulf har varit yrkesverksam sedan våren 2007. I maj 2016 hade han premiär på sin egenskrivna HBTQ-monolog "Komma ut".

Oskar berättar om och gestaltar den homosexuelle killen Andreas och hans första tankar kring sin sexualitet, hur vänner tar det och hur en hel värld kan vändas upp och ner när familjemedlemmar inte accepterar en för den man är. I monologen bemöts många fördomar kring homosexualitet och på ett gripande, men samtidigt humoristiskt sätt får publiken lära sig att respektera och förstå sin omgivning, bli mindre fördomsfulla och lära att älska sig själva för den personen de är.

Sedan premiären har följande hänt;
• Monologen har blivit en kritiker- och publiksuccé och har bland annat spelats på tio Pride-festivaler, teatern moment:teater i Stockholm, Etnografiska museet och över 320 (!) skolföreställningar fram till december 2018.
• Medverkade i TV4 Nyhetsmorgon om "Komma ut" i och med Stockholm Pride 2016.
• Manuset har blivit en del av Colombine förlag, som är Nordens största teaterförlag. Den är även förlagd på Teaterförlaget Songbird i Norge.
• När Högskolan för scen och musik i Göteborg hade sökningar till kandidatprogrammet (Teaterhögskolan) våren 2017 var ett utdrag från hans monolog en av de texter, som de sökande kunde välja mellan.
• Efter 100 föreställningar uppmärksammades detta på Nordens största HBTQ-sajt QX.
• I juni 2018 kom boken "Gay, straight eller mittemellan?" ut, som en följd av föreställningens eftersamtal. I augusti intervjuade TV4 Nyhetsmorgon Oskar om boken.
• I september 2018 medverkade han i SVT:s Go’kväll och pratade om både monologen och boken.
• Även efter 300 föreställningar uppmärksamma QX detta.
• I oktober 2018 blev det internationell premiär i Helsingfors på finlandsvenska kulturcentret Luckan. Två veckor senare besökte Oskar Svenska ambassaden på Island och spelade upp "Komma ut" för ambassadör Håkan Juholt med specialinbjudna gäster.

Monologen är cirka 50 minuter och därefter får publiken några minuter på sig att individuellt och anonymt skriva ner frågor på lappar om teaterupplevelsen. Efter en kortare paus blir det ett samtal kring HBTQ-frågor utifrån frågorna på lapparna. Det finns även efterdiskussionsmaterial att tillgå. Totaltid: 1,5 h.

Pressbilder

Oskar Sternulf

Oskar Sternulf

Skådespelare & Författare

Fotograf: Rickard Unge

Mångfald

Mångfald

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2