Facebooks version av yttrandefriheten är ingen yttrandefrihet att tala om

Gustav Martner

Sammandrag ur debattartikeln ”öppet brev till Alice Bah Kuhnke” publicerat på SVT Nyheter, skriven av Gustav Martner.

Facebook är en enorm maktfaktor. 44 procent av alla amerikaner har det som sin huvudsakliga nyhetskälla och över hälften av alla svenskar använder Facebook dagligen. I åldersgruppen 18-25 använder 80 procent plattformen dagligen.

Att Facebook kan vara en stor tillgång för både demokratin och enskilda människor är uppenbart. Det har även blivit tydligt för allmänheten att Facebook kommer med filterbubblor och falska nyheter, vilket blev extra tydligt efter det amerikanska valet och kan vara ett hot mot vår demokrati.

Gustav Martner förtydligar och förklarar att Facebook är censurerat. Facebooks version av yttrandefriheten är vad Facebook själva kallar community-regler och dessa är utformade för att ge maximal vinst till Facebooks ägare.

I korthet handlar det om att ge användarna såpass mycket yttrandefrihet att dom spenderar maximal tid på sajten, men samtidigt inte ge dom så mycket yttrandefrihet att deras postningar skrämmer bort annonsörer. Det är definitivt en annan definition av yttrandefrihet än den vi firar här i Sverige.

Gustav menar att Facebooks version av yttrandefrihet fungerar såhär i praktiken: Allt som människor postar passerar genom automatiska filter. Det som misstänks bryta mot deras community-regler skickas till administratörer som sedan tar beslut om det dom ser ska plockas bort. Administratörerna sitter hos callcenter-liknande underleverantörer i låglöneländer och får mycket lite betalt.

Ovanstående förklarar Gustav vara orsaken till att en Facebook-sida som uppmanar till att bränna ner flyktingförläggningar får ligga kvar i flera dagar, medan en välgörenhetskampanj om bröstcancer plockas ner direkt.

Det är helt enkelt svårt för administratören att förstå vad som pågår när någon i Sverige uppmanar till mordbrand och hets mot folkgrupp, men det är desto enklare att identifiera en kvinnas bröstvårta.
Ett hyfsat enkelt politiskt mål skulle enligt Gustav vara att få Facebook att anställa svenska administratörer. ”Det borde de ha råd med, givet att man förra kvartalet gick med 12,2 miljarder i vinst. Många miljoner av dessa kommer från svenska företag och konsumenter” förklarar Gustav.

Läs hela Gustavs öppna brev till ministern Alice Bah Kuhnke på svt nyheter

Några av våra kunder om oss

Med Talarforum kan vi alltid känna oss trygga med att få det vi önskar, de är lyhörda och lyckas alltid matcha rätt utifrån våra önskemål. Att de är professionella och serviceinriktade i sitt arbete gör valet att vara kund enkelt. Jag kan varmt rekommendera att anlita Talarforum.

Anna Raftheim
SATS Sports Club Sweden AB

Vi anlitar Talarforum för att det är så otroligt tryggt och skönt att samarbeta. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. De har en fingertoppskänsla och professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Talarforum, ni kommer inte att bli besvikna.

Anna Treschow
SABO

Talarforum har mycket kunnig personal med kundens behov i fokus. Dom försöker alltid hitta en lösning som kunden är nöjd med och uppfyller förväntningarna och syftet med föreläsningen och förfogar över några av Sveriges absolut bästa föreläsare! Som kund hittar vi alltid någon föreläsare som passar vårt syfte och önskemål. Talarforum guidar och stöttar alltid med det mesta kring föreläsningarna på ett föredömligt vis! Som kund känner vi oss alltid trygga med Talarforum och får alltid professionell support och service.

Thomas Jansson
Trollhättans Stad

Har alltid varit nöjd i mina kontakter med Talarforum. Ett företag att lita på och som lyssnar på kundens önskemål. Förslagen man får är alltid överensstämmande sedan får man välja beroende på fokus och målgrupp

Marie Tilly
Täby Kommun

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2