Ann-Christine Ruuth

Från han till hon - vägen till mig själv

Åke Roxberg var präst med lång erfarenhet av att arbeta i kyrkan. I 20 år hade han varit kyrkoherde. Ingen anade hans hemlighet när hon "kom ut" och berättade att hon ville leva sitt liv som Ann-Christine Ruuth.

Ann-Christine Ruuth berättar med humor och värme om sin personliga resa, men också om vad begreppet transperson står för. Åhörarna får fördjupad kunskap om innebörden i ord som "transvestit" och "transsexuell" men också anledning att fundera över vad som menas med "kön", och varför vi skrattar åt en karl i klänning men sällan åt en kvinna i kostym. Vad menas förresten med "en riktig kvinna" eller "en riktig man"? Alla känner en transperson, men de flesta vet inte om det. Vi ser dem allt oftare på TV och i tidningar och sakta har vi lärt oss att de är många och finns mitt ibland oss. Men transpersoner är en utsatt grupp både i samhällsliv och arbetsliv. Ann-Christine hjälper oss med våra fördomar och lär oss mer om dem vi trodde att vi inte kände. Och på vägen lär vi känna oss själva lite bättre!

Ann-Christine har en personlig stil i sin föreläsning som berör, inspirerar och entusiasmerar. Hon föreläser för arbetslag både inom och utom Svenska kyrkan, liksom i öppna föreläsningar för allmänheten. Föreläsningar och utbildningsdagar anpassas efter sammanhanget så att åhörarna verkligen får ut mesta möjliga. Oftast blir föreläsningarna också en dialog med åhörarna eftersom Ann-Christine inbjuder till frågor och synpunkter direkt under föreläsningens gång. Även det bidrar till att säkerställa att innehållet blir relevant.

En föreläsning med Ann-Christine ger åhöraren en möjlighet att få kunskap om något som de flesta inte vet så mycket om. Men samtidigt innebär det en reflektion över hur det är på den arbetsplats där jag själv är sysselsatt. Hur öppet är klimatet där? Är det möjligt att verkligen vara sig själv?

En föreläsning/utbildningsdag med Ann-Christine kan innehålla följande ämnen:
• Att våga vara sig själv
• Transpersoner, vad är det?
• Utanförskap och hur vi bryter det
• Våra rädslor för det okända
• Att tänka - och handla - normkritiskt, vad innebär det?
• Öppenhet på arbetsplatsen - hur ser det ut där jag är?
• Hur ett ledar/chefsskap kan bidra till ökad öppenhet - eller motsatsen!
• För kyrkor och församlingar: Hur vi kan göra verklighet av målsättningen att alla är välkomna Transpersoner - Guds gåva till församlingen

Pressbilder

Ann-Christine Ruuth

Religion

Värderingar

Mångfald

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2