Göran Rosenberg

Göran Rosenberg

Journalist, författare, föreläsare och moderator

Göran Rosenberg är en av Sveriges mest uppskattade journalister och författare. Han har under snart fyrtio år varit verksam press, radio och teve.

Under sina femton år på SVT var Göran Rosenberg bland annat programledare för Magasinet och utrikeskorrespondent i USA. Han har varit chefredaktör för tidskriften Moderna Tider och verkat som kolumnist och skribent i en rad svenska tidningar. Han har bland annat tilldelats Stora journalistpriset, Publicistklubbens stora pris och Augustpriset i skönlitteratur. Sedan år 2000 är han filosofie hedersdoktor vid Göteborgs universitet.

Bland Göran Rosenbergs böcker märks den mycket uppmärksammade "Plikten, profiten och konsten att vara människa" (Bonniers 2003, ny upplaga 2013), som om möjligt är mer aktuell idag än när den skrevs och som är utgångspunkten för ett av hans mest populära föredrag – om vad som driver oss människor att göra vad, och att vad som driver oss att förverkliga oss själva inte nödvändigtvis är vad som också driver oss att fostra våra barn, vårda våra sjuka och ta hand om våra gamla. Hans bok om USA:s idéhistoria, "Friare kan ingen vara. Den amerikanska idén från revolution till Reagan" (Norstedts 1991, Bonniers 2004, 2008) är fortfarande rekommenderad läsning för svenska USA-diplomater. "Det förlorade landet. Israel en personlig historia" (Bonniers 1996, 2000, 2004, 2007) nominerades 1996 till Augustpriset i facklitteratur och har förutom till de nordiska språken översatts till tyska, franska, polska och holländska. "Tankar om journalistik" (Prisma 2000) är en stående referens i debatten om journalistiken och mediernas utveckling. Göran Rosenbergs bok, "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz" har hittills sålts i 200 000 exemplar och översatts till tio språk, däribland engelska, tyska, franska, italienska, polska och holländska. Boken belönades med Augustpriset för bästa skönlitterära bok 2012. 2021 kom Göran återigen ut med en ny bok. Mycket prisade "Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek" (2021, Bonniers).

Göran Rosenberg är en ofta anlitad moderator och föredragshållare, också på engelska.

Pressbilder

Göran Rosenberg

Göran Rosenberg

Journalist

Fotograf: Mattias Ahlm

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2