Håkan Ericson

Om - vägen till EM-guldet

Du kan inte planera och förvänta dig framgång – men du kan förbereda dig "som om" det är möjligt - för att på så sätt optimera förutsättningarna!

Det var så de resonerade och bestämde sig för att inte sätta några begränsningar för sina mål. Ibland överförs teori till praktik och det gjorde det för U21-landslaget i fotboll sommaren 2015. Du får ta del av hur de arbetade med förberedelser, praktiska som mentala, få upplevelsen från de viktigaste händelserna under EM och vad som hände bakom kulisserna. Föreläsningen är tänkt att ge verktyg till ditt företag till att skapa välmående och målfokuserade team, samt upplevelsen av succé. Den avslutas med en fråga till dig - varför vann laget guld?

90-talisterna - vår framtid
En ny generation håller på att inta vårt samhälle och våra arbetsplatser - som alla generationer står de för utveckling och nya uppförandekoder. Det pratas mycket om just 90-talisternas sätt att "ta för sig" och sätta sig själva i första hand, om deras behov av att byta miljö oftare än tidigare generationer. Ibland blir de också beskyllda för att vara lata.

Givetvis är ovanstående grova generaliseringar och skillnaderna mellan olika individer är stor. Håkan har en mycket postiv bild av 90-talisterna, men han har varit tvungen att ändra en hel del i sitt ledarskap.
• Hur kan han motivera dem, vilken position ska han ta som ledare?
• Vad lockar fram den enorma kraft som finns i den här generationens driv att nå sina egna mål?

Han har jobbat med tre olika grupper, födda 1990 till 1999, under sju år i högsta internationella konkurrens.

Efter att ha vunnit samtliga tre kval de varit i, kommit till tre mästerskap samt vunnit Sveriges första guld på herrnivå med ett ungdomslag, anser Håkan att han har hittat en modell, vilken han gärna delar med sig av.

Han är dessutom pappa till två 90-talister!

Högpresterande team i harmoni - mitt ledarskap i 10 punkter

Att prestera varje dag i konkurrens med dina närmaste vänner för att ta en plats i helgens match, att beskådas av tio tusentals människor varje vecka och därefter bedömas och betygsättas av miljontals – det är en elitidrottares vardag. De flesta har ingen plan B för sin karriär och hela identiteten ligger i din prestation.

Hur hittar man balans i livet och harmoni mitt i allt detta? Har du inte den förmågan kommer du inte att nå dina drömmars mål!

Att prestera varje dag utan direkt konkurrens, men med vetskapen om att människors liv och hälsa kan ligga i dina händer eller ett barns framtid. Det kan vara vardagen för en medarbetare inom sjukvården eller skolan. Du lyckas i ditt arbete, men får aldrig någon riktig uppskattning och får aldrig synas inför den stora publiken. Kanske är din påverkan på dina arbetsuppgifter begränsad och du har ingen aning om hur företagets mål och visioner ser ut. Hur behåller man ett engagemang i det och vad gör att du småsjungande sätter dig på bussen till jobbet?

Förutsättningarna är helt olika och utmaningarna är på olika plan men principerna i ledarskapet är lika – det påstår i alla fall Håkan Ericson. Efter 30 år med utövat ledarskap på olika nivåer och i olika sammanhang har han funnit dessa 10 steg. Det är ingen "rymdforskning" - det är en struktur byggd på enkelhet!

Det första steget heter En positiv människosyn, alltså att utgå ifrån att en människa vill om den får rätt förutsättningar. Vissa människor behöver "kontrolleras", men då får de bevisa det först, vi är många som känner av om din chef/ledare inte litar på dig med konsekvenser av osäkerhet och passivitet som en vanlig följd. Utan samsyn i det första steget kommer resten av modellen att rasa – då passar inte Håkans ledarskap mot högpresterande team i harmoni.

Föreläsningen kan hållas i punktform med några exempel på 30 - 60 min, som en utbildning på 6 halvdagar eller som en implementering i ett företag under en längre period.

Sagt om Håkan;
Var på lunchseminariet "Framgångsrika Linköping" på Stora Hotellet i fredags och fick då uppleva ett föredrag av Håkan Ericson (f.d. förbundskapten för det framgångsrika U21-landslag som tog EM-guld 2015 m.m.). Det var ett oerhört inspirerande föredrag om ledarskap, med särskild inriktning på hur man kan arbeta med att leda den nya generationen individualister födda på 90-talet. Jag är jättetacksam för att jag fick uppleva det seminariet. Måste ha varit på en bra bit över 1 000 föredrag och seminarier genom åren, men det här var banne mig det bästa jag varit med om och jag hoppas att fler ska få uppleva det. - Hans Lundberg Botrygg

Pressbilder

Håkan Ericson

Liknande profiler

Medarbetare & Team

Organisation

Ledarskap