Vahid Zohali

Ledarskap och mångfald

Vahid Zohali är flyktingen som blev en hyllad ledare i näringslivet. Idag är han VD på DXC Technology i Sverige. DXC är ett av Sveriges största IT-tjänsteföretag.

Vahid Zohali är en lysande berättare på scen. Han talar bland annat om ledarskap, mångfald och innovation. Han utgår från sina egna erfarenheter som flyktingbarn och som ledare i ett stort internationellt bolag. Föreläsningarna är fyllda av personliga berättelser som överraskar, engagerar och berör.

Han kom själv till Sverige som ensamkommande flyktingbarn i slutet av 1980-talet, efter en lång och mödosam resa som nästan kostade honom livet. Flyktvägen gick från Iran, via Turkiet, Tyskland, Schweiz, Stockholm för att så småningom sluta på en flyktingförläggning i Härnösand. Då var han 17 år gammal.

På samma ort stannade han sedan i åtta år, till 25-årsåldern och flyttade så småningom via studier i systemvetenskap på Mittuniversitet i Sundsvall, till Stockholm där han började sin resa inom IT-branschen. Han sökte ett hundratal jobb innan han till sist fick napp på ett litet konsultbolag. Efter det blev han chef för banksektorn inom det snabbast växande affärsområdet på it-bolaget Tieto. Han har också varit ansvarig för finanssektorn samt region Stockholm hos CGI, numera är han VD på DXC Technology i Sverige.

Enligt Vahid står Sverige inför ett vägval att bli världens mest konkurrenskraftiga land eller ett land som går miste om möjligheten. Företag måste bli bättre på att tillvarata den kompetens som kommer till landet och framförallt börja se mångfaldsarbetet som en affärsfråga. Det som ännu i mångt och mycket saknas är ett långsiktigt och strategiskt perspektiv på frågan. Det vill säga, hur skapar vi en inkluderande kultur och möjligheter för nyanlända att ta sig in i arbetslivet – samt inspirerar de som inte har vare sig erfarenhet eller färdig utbildning att skaffa sig just det. Om vi inte lyckas med detta och i att förädla den kompetens som finns riskerar Sverige att tappa konkurrenskraft och fart i den omställning som digitaliseringen innebär.

Vahid Zohali var Nominerad till Årets Chef 2017.

Pressbilder

Artiklar

Vahid Zohali

Inspirerande föreläsare

Mångfald

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2
$zopim(function() { });