Jonas von Essen

Är det möjligt att vem som helst kan få ett minne i världsklass?

På bara ett och ett halvt år lyckades Jonas von Essen träna upp sitt medelmåttiga minne till ett minne i yppersta världsklass. Hur gick det till och hur kan du själv förvandla dig till en vandrande minnes-maskin?

2011 hade Jonas von Essen ett minne som vem som helst. Idag innehar han titeln Världsmästare i Minne och kan komma ihåg nästan vad han vill. Hur gick det till? Jo, han upptäckte det som kallas för minnestekniker. Dessa tekniker visade sig vara både ruskigt effektiva, riktigt roliga och så enkla att Jonas idag är säker på att vem som helst kan lära sig dem. Visst, vem som helst kanske inte kan bli just världsmästare i minne, men vem som helst kan få ett minne i mästarklass!

Jonas började träna sitt minne i juni 2012. Hans mål var då att ställa upp i SM i minne som skulle hållas i Göteborg tre månader senare. Efter många sommarlovstimmar spenderade med att stirra ner i papper med siffror, blandade ord, påhittade historiska händelser, utländska namn, abstrakta former o.s.v. slog han sig ner vid tävlingsbordet i en glasmonter på bokmässan i Göteborg och hade efter två intensiva dagar lyckats besegra den trefaldige tidigare svenske mästaren Mattias Ribbing, den vasse nykomlingen Marwin Wallonius samt allt övrigt motstånd och kunde oväntat titulera sig Svensk Mästare i Minne!

2013 turnerade Jonas, ibland med delar av svenska minneslandslaget, ibland själv, runt i Europa och deltog i minnestävlingar i Wales, Tyskland, Italien och England. På tävlingarna lärde han känna människor från hela världen och med alla möjliga olika bakgrunder. En sak hade de alla dock gemensamt: Ingen av var född med något särskilt bra minne! Varenda en av de minnesstjärnor Jonas tampades emot hade precis som honom själv någon gång snubblat över en bok eller en dokumentär eller en föreläsning om minnestekniker och tack vare dessa tagit sitt minne till en nivå som för de flesta verkar helt och hållet ofattbar.

I december 2013 var det dags för ännu ett minnesvärldsmästerskap. Favoritskapet låg på den regerande världsmästaren, tysken Johannes Mallow, men mot alla odds och i en stenhård dust över tre mentalt utmattande dagar tog Jonas hem världsmästartiteln! Efter drygt ett och ett halvt års träning hade Skövdekillen med det medelmåttiga minnet lyckats besegra världens samlade minneselit.

Att lära sig om minnestekniker är lite som att plötsligt upptäcka att man har en superkraft. Det är en fantastisk känsla som Jonas väldigt gärna vill dela med flera. Därför har han nu blivit föreläsare och ägnar en stor del av sin tid åt att sprida de kunskaper som han menar kan ge vem som helst ett fenomenalt minne.

Jonas har ända sedan han var liten älskat att stå på scen och framträtt i alla möjliga sammanhang, bl. a. som barntrollkarl, amatörskådespelare, spexare, scenpoet och konferencier. Hans föreläsningar är fyllda av färg, fantasi och humor. Med sin överlägsna expertis i området samt en stor glimt i ögat tar han med åskådarna på en omvälvande resa in i deras egna hjärnor, ett äventyr de sent skall glömma!

"En kanonstart på vårens mentorprogram, kunde inte varit bättre. Det är en sak att kunna trolla, cykla enhjuling och minnas binära tal, det är en helt annan konst att kunna berätta om det informativt och underhållande. Men det visade du med eftertryck att du kan. Tack för en riktigt minnesvärd kväll!"
—Eric Hellgren, externa relationer & kommunikation Högskolan i Skövde

"Med humor och mycket skärpa lyckas Jonas von Essen förklara hur han gör för att vara mästare inom sitt gebit. På ett enkelt och pedagogiskt sätt guidar han oss genom hur man skall tänka för att lyckas fylla på sin kokande hjärna med massor med ny information. Tänk vilken resurs detta vore för vår skolvärld att få ta del av. För oss andra är det en inspirerande föreläsning som ger mersmak!"
—Johan Hedihn, hotelldirektör First Hotel Billingehus

Pressbilder

Jonas von Essen

Liknande profiler

Föreläsare med som lämnar publiken extra klok

Hjärnan

Pedagogik