Fotograf: Dan Norrå

Karolina Palutko Macéus

Det är jag som äger...

Författaren och journalisten Karolina Palutko Macéus har arbetat med journalistik sedan slutet på 90-talet, bland annat på Dagens industri. Hon arbetar idag som redaktionschef på ekonomisajten E55.se, som hon också grundat.

Karolina förknippas framförallt med boken "Det är jag som äger Carnegie", utgiven av Ekerlids förlag 2014, som fick stor uppmärksamhet. Under sina år på Dagens industri var hon den reporter som granskade den stora härvan kring investmentbanken som under unika omständigheter togs över av staten 2008. Flera avslöjanden och intrikata detaljer i boken ledde till flertalet löpsedlar i pressen och föranledde också en riksdagsdebatt kring ansvarsfrågorna runt statens övertagande av Carnegie.

Efter debutboken föreläste Karolina bland annat om Carnegie-härvan och det granskande arbete hon gjorde. Hon föreläser även om grävande journalistik samt etik och moral i näringslivet.

Karolina har stor erfarenhet som moderator och har till exempel lett Avanza Forum i Globen samt flera seminarier i Almedalen. Som journalist har Karolina stor erfarenhet att snabbt sätta sig in i ämnet och på ett strukturerat sätt förklara och sätta saker i ett sammanhang. Hon är van att arbeta under press och se till att innehåll och leverans blir så bra som möjligt.

Karolina är även författare till boken Fingerprint – the Story, som handlar om det spektakulära börsbolaget Fingerprint.

Hon har varit presschef för Finansinspektionen, arbetat för TV4 Nyheterna, Affärsvärlden, SvD Näringsliv och är numera egen företagare och grundare till ekonomisajten E55.se. Hennes person och kompetens gör henne till en skicklig och engagerad moderator, konferencier och föreläsare.

Pressbilder

Karolina Palutko Macéus

Liknande profiler

Komiker

Hjärnan