Robin Teigland

Robin Teigland

Den fjärde industrirevolutionen

Robin Teigland är professor i företagsekonomi, med inriktning strategi och digitalisering på Chalmers.

Idag toppar digitaliseringen allas agendor. Det gäller från företag till akademien och den offentliga sektorn. Vad många förstår är att digitalisering är mycket mer än bara delningsekonomi och teknik som AI, IoT, 3D-utskrift, blockchain, kryptovalutor och smarta robotar. Det finns faktiskt tecken på att de grundläggande antagandena om värdeskapande i samhället utmanas och förvandlas när vi flyttar in i den fjärde industrirevolutionen.

Vi ser till exempel att polariseringen av den ekonomiska aktiviteten. I ena änden med företag som Amazon, Google, Alibaba och Baidu som förstärkt plattformar som affärsmodell, AI och nätverkseffekter för att uppnå en "vinnare tar allt"-position, medan det i andra änden av spektret finns kryptokurvor, blockchain och open source som gör det möjligt för framväxande decentraliserade samhällen nya sätt att skapa värden.

Detta är bara en glimt av vad som ligger under ytan. För att överleva och bibehålla konkurrensfördelar i den här tiden av oöverträffad förändring, måste alla ta ett långsiktigt perspektiv och tänka nytt runt hur man jobbar med strategi och hur vi organiserar våra företag, organisationer och samhället.

Robin Teiglands forskningsintressen ligger i skärningspunkten mellan strategi, teknik, innovation och entreprenörskap. Framför allt fokuserar Teigland på hur internet, sociala medier, kryptovalutor och annan ny teknik såsom blockkedjor och 3D-skrivare möjliggör för självorganiserande grupper att skapa värde utanför ett företags traditionella gränser och även utmanar långvariga institutionella strukturer.

Robin har en BA (business administration) i ekonomi med hedersbevis från Stanford University, en MBA från Wharton School, en MA i International Studies från University of Pennsylvania och en Ph.D i Business Administration från Handelshögskolan i Stockholm. Utöver sina akademiska meriter har Teigland även en imponerande arbetskarriär bakom sig. Hon har arbetat med riskkapitalbolag i Silicon Valley, varit konsult hos McKinsey i Sverige samt i Spanien, medtech start-up entreprenör i Norge, jobbat med verksamhetsstyrning för Esso i Chile, aktiehandel i Spanien, och international banking i USA.

Pressbilder

Robin Teigland

Robin Teigland

Ekonomiprofessor

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2