Hem > Personligheter > Tomas Dalström

Tomas Dalström

Därför gör smartphonen oss dummare

Tomas Dalström är en författare och talare som specialiserat på hjärnan och kommunikation. Hans föreläsning handlar om hur inlärning, läs- och skrivprocesen påverkas av multitasking och störande miljöer.

Tomas Dalström har fått nationella och internationella utmärkelser för journalistik, dramatik, beställningsfilm, reklamfilm, interaktiva produktioner och innovationer. Han är en rutinerad och uppskattad föreläsare. Hans föreläsning "Därför gör smartphonen oss dummare" handlar om multitasking och om hur våra hjärnor fungerar.

Våra hjärnor är i princip identiska med den hjärna cromagnonmänniskan föddes med för ungefär 40 000 år sedan. Det innebär att din hjärna föredrar att sitta under en korkek och dagdrömma. Och det får den inte göra så ofta idag. En förklaring till att vi har koncentrationssvårigheter, är att kraven på vad vi ska göra – har ökat mycket mer än vad våra hjärnor har utvecklats. Det skapar stress.

Koncentration en bristvara idag
Med Facebook, Twitter och den smarta telefonen har problemen exploderat de senaste åren. Vi har med oss telefonen överallt och en normalanvändare tittar på den var 6:e minut. Det påverkar förstås koncentrationen och vår förmåga att prestera på arbetet, hemma och fritiden. Koncentrationsförmågan är en av våra viktigaste tillgångar. I vårt högteknologiska samhälle blir den alltmer av en bristvara - och något arbetsgivare efterlyser i Sverige och inom EU.

Ta kontrollen över ditt liv igen
Med kunskap om hur hjärnan fungerar, kan du bryta detta destruktiva mönster och ta kontrollen över ditt liv igen.

Med utgångspunkt från forskning beskriver Tomas Dalström bland annat:
• Hur vårt medvetande fungerar.
• Om att uppmärksamhet à la tjuren Ferdinand, Carolina Klüft och alarmcentral ständigt konkurrerar om makten. (Vi är mer i alarmcentralen idag.)
• Hur långtidsminnet och det futtiga korttids-/arbetsminnet fungerar.
• Hur hjärnan lagrar och hämtar information.
• Hur läs- och skrivprocesserna går till (att skriva är bland det mest kognitivt krävande vi gör).
• Varför det är svårare att läsa på skärm, smartphone och surfplatta (jo, det gäller alla åldrar).
• Hur hjärnan påverkas när vi multitaskar (växlar mellan arbetsuppgiften, Facebook, Spotify etcetera). Och hur det i sin tur påverkar vår förmåga att läsa, skriva, tänka och lära oss.
• Vad händer i hjärnan när vi sitter i störiga miljöer, som kontorslandskap och fik?
• Och hur påverkas möjligheterna att lära oss något (lagra information i långtidsminnet) när vi ständigt kollar på mobilen?

Du får råd som beskriver hur du kan arbeta och studera på ett sätt som passar hjärnan bättre. Vinsten är att uppgiften tar kortare tid, resultatet blir bättre och du får mer fritid.

Har skrivit Bäst i text Läseboken/Skrivboken
Tomas Dalströms föreläsningar utgår från hans bok Bäst i text Läseboken/Skrivboken, som beskriver hur läs- och skrivprocesserna går till ur hjärnans perspektiv – och hur de påverkas av bland annat multitasking och störande miljöer. Men också de intervjuer han gör, sedan sex år tillbaka, med forskare och andra specialister för Meetings International.

Boka eller få mer information - svar samma arbetsdag!

Vi hjälper dig hitta den bästa föredragshållaren för ert evenemang.

Ämnesområde?
Arrangemang/Event?
Talare?
Namn
Företag
Befattning
Adress
Postnummer
Ort
Telefon
E-post
Pris/Budget
Meddelande/Övrigt

Kontakta oss

Stockholm: 08-545 535 00
Göteborg: 031-719 65 00
Malmö: 040-600 70 70
E-post info@talarforum.se Lediga tjänster

Föreläsare Moderatorer Artister Internationella föreläsare

Google translate

Talarforum i Skandinavien AB, Norr Mälarstrand 6, 112 20 Stockholm. Tel: 08-545 535 00. E-post info@talarforum.se

Cookies Webbkarta