Ibrahim Baylan
Fotograf: Kristian Pohl

Ibrahim Baylan

En politisk strateg med en unik livsresa

Mannen som förhandlade fram energiöverenskommelsen och getts flera prestigefyllda uppdrag inom politiken.

Ibrahim Baylan har en lång politisk karriär bakom sig, och utsågs till statsråd redan 2004. Då som den första med invandrarbakgrund i en svensk regering. Genom åren har Baylan inte gjort sig känd som de stora gesternas man i politiken, utan har mer uppmärksammats för sin strategiska förmåga och förhandlingsskicklighet. Mest känd är han för att ha förhandlat fram energiöverenskommelsen, en uppgörelse 2016, mellan fem partier om Sveriges energiförsörjning. Det enda i sitt slag i Sverige sedan kärnkraftsomröstningen i början av 1980-talet. Under åren som energiminister ansågs också Baylan som en ledare inom internationella energivärlden, både inom Internationell Energy Agency, IEA men också Obama-initiativet Clean Energy Ministerial där Baylan ledde ministermötena. Han bjöds också in för att hålla tal och föreläsningar över hela världen på temat energiomställning och klimat, bl a på prestigefyllda Columbia University i New York och av USA:s regering under cop 21 i Paris.

Idag driver Ibrahim Baylan ett eget företag som inriktar sig på rådgivning till aktörer på de svenska och europeiska energimarknaderna.

Precis som oljekrisen på 70-talet innebar ett startskott för en omdaning av den svenska energisektorn, bort från oljan, så är jag övertygad om att den nuvarande energikrisen, föranlett av Putins brutala krig, kan rätt hanterat leda till en betydligt effektivare, renare och bättre energiförsörjning. Här har vi i Sverige många goda erfarenheter och lösningar som kan vara till stor hjälp i Europa.Ibrahim Baylan är född I en 1800-talsliknande by i sydöstra Turkiet. Ibrahim kom till Sverige som tioåring där han växte upp i det segregerade Norsborg, en förort i södra delarna av Stockholm. Han flyttade under 90-talskrisen till Umeå för att studera. Ibrahim Baylan började engagera sig i studentpolitiken och blev så småningom vald till ordförande för studentkåren, då landets största.

Han engagerade sig också lokalt i partipolitiken inom socialdemokraterna. 2004 utsågs Ibrahim till skolminister i Göran Perssons regering och blev därmed den första invandraren i en svensk regering.

I valet 2006 blev Ibrahim Baylan invald i riksdagen och blev därefter vald till ordförande i riksdagens Trafikutskott. Ibrahim har därefter haft olika ansvarsroller inom partiet regeringen och och riksdagen som partisekreterare, utbildningspolitisk talesperson, vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott, energiminister, samordningsminister och näringsminister.

Pressbilder

Ibrahim Baylan

Ibrahim Baylan

Politiker

Fotograf: Kristian Pohl

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2