David Stenholtz

David Stenholtz

Den gröna kostens potential

Livsmedelsverket rekommenderar i sina kostråd att vi ska äta mindre kött och feta mejeriprodukter och mer från växtriket. David ger er djuplodande kunskap om bakgrunden till dessa råd och fördelarna med växtbaserad mat ur ett hälsoperspektiv.

David Stenholtz är överläkare i onkologi och har i många år intresserat sig för hur maten påverkar hälsan. Han har studerat nutritionsepidemiologi och grundade Läkare för framtiden 2013. Organisationen har fört samman vårdpersonal och forskare inom nutrition och verkat för att sprida kunskap om kostens hälsoeffekter inom sjukvården och till den breda allmänheten.

Genom detta arbete har David varit en flitig debattör och författat ett trettiotal debattartiklar i rikspressen varav tre publicerats på DN debatt. Han skriver återkommande för Matmagasinet Vego. Bland TV-framträdanden kan nämnas Gomorron Sverige, TV4 Nyhetsmorgon, SVT Debatt och satirprogrammet Svenska nyheter. Arbetet har också inneburit många kontakter och samarbeten med företag och entreprenörer som verkar för grönare ätande.

Genom åren har David hållit långt över hundra uppskattade föreläsningar på tema kost och hälsa. För allmänheten har de ofta ägt rum på mässor och i samarbete med studieförbund. Han har även återkommande föreläst för vårdpersonal, bl a vid läkarutbildningen på KI, ST-utbildningar, sköterske- och dietistmöten, hjärtkliniken och medicinkliniken på Universitetssjukhuset i Örebro, hjärtkliniken vid Falu lasarett och nationella Urologidagarna.

Kunskapen om matens makt över hälsan engagerar David. Ur detta engagemang har hans föreläsningar växt fram. De är djupt förankrade i globala hälsomyndigheters och expertpanelers riktlinjer. Humor, personliga berättelser och praktisk vägledning är en självklar del av presentationerna. Vidare lyfter han i regel alltid studier av mer långtgående koständringar med fokus på mat från växtriket. De påvisar större vinster för hälsa jämfört med mer försiktiga kostråd och kan ge en tillbakagång av sjukdom och lindring av symtom. Många finner detta fokus extra motiverande på resan att själv lägga om sin kost.

David har sammanfattat sina kunskaper i boken «Kostens kraft – en vetenskaplig genomgång av matens potential». Den publicerades i augusti 2023 via Lava förlag och kan även köpas direkt av David i samband med föreläsningar.

Pressbilder

David Stenholtz

David Stenholtz

Överläkare

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2