Ashkan Fardost

Alla Har Missförstått Digitaliseringen

De flesta som använder ordet digitalisering pratar egentligen om digitisering. Men de tror att de pratar om digitalisering.

2017 var han nominerad i kategorin Årets talare - Genombrott.

Ashkan Fardost är f.d. musikproducent och artist samt doktor i organisk kemi. Efter musik- och forskningskarriären involverade han sig i Stockholms startup-scen. Idag jobbar han som Collaborator på Hyper Island och driver sin nystartade investeringsfirma Oddball Ventures.

Många tror att de pratar om digitalisering, men ofta handlar det om digitisering. Digitisering är ju processen att ta något analogt och omvandla det till ettor och nollor. Det slutar ofta med att man gör en app, börjar marknadsföra på Facebook, lanserar VR-projekt eller kopplar upp saker till nätet. Samma gamla, men i digitalt format.

Men digitalisering är något helt annat enligt Ashkan, nämligen hur digital teknik och internet radikalt förändrar människors beteenden och skapar helt nya förväntningar. För människor som växer upp i internet-eran har en radikalt annorlunda världsvy och synsätt på hur de vill bo, leva, jobba, skapa och förverkliga sig själva. Det är inte förrän man börjar titta på denna omvälvande förändring från det mänskliga perspektivet som man kan dra slutsatser om hur det kommer påverka ens bransch, affärsmodell, yrke och framtid.

Det är först då som man kan börja förstå digitalisering. På riktigt.

Video

Pressbilder

Artiklar

Ashkan Fardost

Forskare

Liknande profiler

Framtid

Aktivitetsledare

Framtid