Saeid Esmaeilzadeh

Serieentreprenör och professor i materialkemi

Sverige ligger i världstopp när det gäller forskning och utveckling. Men många hävdar att vi får ut för lite för pengarna och att vi satsar för smalt.

Saeid Esmaeilzadeh är professor i materialkemi. Han har mottagit ett stort antal priser och utmärkelser för sin forskning och insatser som entreprenör. Saeid är också en serieentreprenör som medverkat i byggandet av ett flertal forskningsbaserade företag.

2002 misslyckades Saeid Esmaeilzadeh med ett experiment. Kylvattnet till en ugn försvann och ugnen stängdes av mycket snabbare än normalt. När Saeid Esmaeilzadeh undersökte smältan märkte han att man fått fram ett silikatglas som var extremt hårt och som bland annat kunde få magnetiska egenskaper om man tillsatte vissa metaller och som dessutom var förhållandevis lätt att tillverka. Experimentet var misslyckat, men resultatet var högintressant och Saeid Esmaeilzadeh såg framför sig hur det skulle kunna användas för att tillverka glasögon, fiberoptik, värmesköldar varför inte rymdfärjor för att bara nämna några av användningsområdena.

Med facit i hand visar det sig dock att företaget som Saeid Esmaeilzadeh skapade inte alls arbetar inom något av dessa områden. Företaget har istället tagit fram en ny typ av medicinskt implantat för dem som drabbats av förslitningsskador i leder och man har även utvecklat keramiska rullar för vindkraftverk. Och faktiskt är det väldigt lite i verksamheten som bygger på den ursprungliga upptäckten.

Att inriktningen blev annorlunda mot ursprungsidén är inget konstigt. Innovation handlar inte om att det står en forskare i ett labb och får en idé som direkt blir en färdig produkt. Innovation handlar snarare om att skapa ett system med ett nätverk av forskare, marknadsförare och andra som prövar vad idén kan ha för användningsområde. Det handlar om att få forskare och entreprenörer att arbeta tillsammans.

Pressbilder

Liknande profiler

Företagsledare som föreläser

Föreläsare med ämnesexpertis

Kreativitet