Richard Tellström
Varför äter vi som vi gör?
Han undersöker varför vi tillagar livsmedlen till maträtter. I detta sammanhang har han belyst hur människan förhåller sig till uttråkning och behovet av nyheter i smaksättningar, tillagningar och råvarukombinationer.
Etnolog och måltidsforskare, som föreläser om varför människor äter som de gör och vad det får sina matideal ifrån. År 2017 var han sommarpratare i "Sommar i P1" och tog då upp frågan; - Vad är det som gör att människor lagar maträtter, serverar dem i måltider när vi i objektiv mening skulle överleva lika bra på foderpellets?
Richard Tellström undersöker varför människan äter det hon gör, varför hon väljer bort fullt ätbara livsmedel och i onödan begränsar sig till vissa.
Exempel på föreläsningsämnen;
• Matideal genom historien
• Matens mervärden och trender inom mat och måltid
• Svensk och nordisk matkultur
• Historisk måltider i samtida förpackning
• Kokbokens historia
• Barnmatens historia
• Lunchmåltiden
• Smörgåsbordets och brännvinsbordets historia
Tellström arbetar mycket med TV och tar fram både historiska och matkulturella bakgrunder till både serier och spelfilmer. TV-serier som han medverkat i är "Landet Brunsås" (2008-10) och "Historieätarna" (2012-16), TV's barnjulkalender "Tusen år till julafton" (2015) och emigrantserien "Bye, Bye Sverige" (2017). Inom filmmediet har han medverkat som historisk researcher och kulturhistorisk rådgivare för filmer som "Den allvarsamma leken" (2016), "Sameblod" (2017) och "Unga Astrid" (2018).
Han skriver också böcker. 2015 kom han med sin bok "Hunger och törst: Svensk måltidshistoria från näring till statusmarkör", utgiven på bokförlaget Forum. Boken handlar om svenskens kulturella förhållande till sin mat och sina måltider, och varför matkultur är ett av människans främsta kulturuttryck. 2018 kom han med boken "Från krog till krog" på förlaget Natur och Kultur och den handlar om svensk restauranghistoria och uteätande under 700 år.
Tellström är docent i måltidskunskap och disputerade 2006 på en avhandling om hur lokal och regional mat- och måltidskultur kommersialiseras och politiseras i vår tid.
Pressbilder
Underhållande utbildare
Föreläsare med ämnesexpertis
Kost
Artiklar
Nästa steg för Sverige: Utforska framtidens teknik och innovation som kommer att omforma vårt sätt att leva
Teknisk utveckling har alltid varit i centrum för Sveriges framgång. Från dynamitens uppfinning till framstegen inom telekommunikation, har vårt land länge varit en kraft att räkna med på den teknologiska scenen. Men vilka är de nästa stora framstegen? Vi
| 1 Juni
Främja företagstillväxt i den digitala eran: utforska innovativa marknadsföringstekniker som driver framgång i framtidens affärsvärld
Är ditt företag redo att omfamna den digitala transformationens fulla potential och skapa tillväxt genom att utnyttja innovativa marknadsföringstekniker? I denna artikel utforskas betydelsen av data och personalisering, användningen av nyskapande marknads
| 1 Juni
Att förvandla kundrelationer till framgång: Framtagande av långsiktiga strategier för att bygga enastående kundupplevelser
Affärsvärlden är i konstant rörelse och med den förändras kundens förväntningar. Detta betyder att företag ständigt måste anpassa och förbättra sina relationer med sina kunder. Långvariga, starka kundrelationer är hjärtat av varje framgångsrikt företag. M
| 1 Juni