Ola Rosling

Normaltillståndet för människan är okunskap

Fotograf: Pablo Moreno Arriero

Ola Rosling

Factfulness

Den stressreducerande vanan att enbart hysa åsikter för vilka man har starka, stödjande fakta.

Ola Rosling driver Gapminder Foundation, en organisation han grundade tillsammans med sin fru Anna Rosling Rönnlund och far Hans Rosling. Gapminder har som mål att sprida faktabaserad information om globala frågor, såsom befolkningsutveckling, hälsa och ekonomisk utveckling. Ola Rosling är känd för sina data-visualiseringar och animationer för att göra informationen lättförståelig för gemene man.

Ola Rosling är även känd för att ha utvecklat mjukvaran Trendalyzer som blev uppköpt av Google 2007. På Google arbetade han med att demokratisera tillgången till publik statistik och arbetade med den digitala infrastrukturen för att göra viktig officiell statistik till en del av Googles sökresultat.

2011 gick Anna och Ola tillbaka till Gapminder för att fortsätta utvecklingen av utbildningsmaterial som stödjer en världsbild baserad på fakta. 2014 myntade Ola begreppet "Factfulness" som också blev titeln på boken han skrev tillsammans med Anna och Hans Rosling. Boken gavs ut april 2018 och har översatts till 36 språk. Begreppet "Factfulness" syftar till att lyfta och framhålla faktabaserat lärande, vilket är själva grunden i hela Olas arbete.

Som föreläsare är Ola Rosling känd för att synliggöra statistik och fakta på ett sätt som gör det lättare att ta till sig informationen. Hans engagemang och kunskap lyser igenom, vilket gör att innehållet fastnar. Han föreläser om hur vi kan utveckla en mer fakta- och sanningsenlig världsbild. Han är även engagerad i frågor som rör hållbarhet och miljö, och har tidigare publicerat forskning om hur man kan mäta och förbättra hållbarheten i olika länder.

2018 promoverades Anna och Ola Rosling till hedersdoktorer vid Högskolan i Skövde i samband med skolans akademiska högtid.

Pressbilder

Ola Rosling

Ola Rosling

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2