Res dig, misslyckandet är din lycka

Pontus Ströbaek

Talarcoachen filosoferar kring vikten av att göra piruetter på scenkanten. Vad är det som gör dig till Talarnas talare?

Om du har förmågan att hantera din inre rädsla och skam så har du stora chanser att lyckas i talarbranschen. Lägg då till förmågan att på ett ödmjukt sätt se din omvärld och reflektera respektingivande över den. Om det är vanligt med en sådan talare? Jag letar fortfarande efter tillfället då jag fullständigt ska bli ”svept med”.

De flesta föreläsare tycker inte att det är så viktigt att lära sig något nytt. De flesta talare är fast övertygade om att de redan är en skänk från Gud (vilket är lustigt eftersom vi lever i ett av de mest sekulariserade länderna i världen).

Jag har sett många föreläsare. En del ok och en del som inte föll mig i smaken. Högst subjektiv inställning alltså.
En sak som många förläsare har gemensamt är att de flesta nöjer sig med att skriva lite stödord innan de går upp på scen. Den typen brukar jag kalla ”sköna killar” (och det är inte relaterat till kön). Ingen blir gladare än jag om majoriteten av talare inte förstår vikten av att ha ett bra talmanus som du kan falla tillbaka till när publiken inte upplever dig som så ”skön”. För det innebär att de som lyssnar till mina råd blir så mycket bättre.

Men, vikten av att lära dig något nytt är ju sjukt överskattad. Varför ska du lära dig nya saker? Varför ska du sträva efter att veta något som ingen annan vet. Det är ju i stort sett meningslöst. För om ingen känner till det du vet så är kunskapen totalt onödig. Jo, för ingen annan kommer hålla med dig eller kunna förstå det komplexa som du har lärt dig, för det är nytt och så svårt att lära sig utantill. Det är därför du så sällan ska göra stora förändringar eller låta en tsunami av ett paradigmskifte välla över dig. Du ska förbli korkad och lalla kvar i det redan invanda mönstret och vardagen.

Därför är du en talare som mer än gärna säger det som någon annan sagt före dig. Du säger det som passar konferens och säger det som är så till den milda grad politiskt korrekt att ingen, jag menar ingen! kan anklaga dig för att göra piruetter på scenkanten. Du står och snurrar så långt in på scen att alla i publiken lätt kan stämma upp i den unisona kören av ”detta har vi hört förut och vi är nöjda med det för att det innebär att vi slipper engagera oss och kan istället luta oss tillbaka i våra stolar och fortsätta med vårt pseudovetenskapliga beteende som vi valt att kalla Arbetsplats ”. Du behöver inte ändra på dig. Du är perfekt som du är. Du är Talarnas Talare.

Därför finns det inget annat jag uppskattar mer än en föreläsare som säger precis det som alla andra säger. En föreläsare som inte har förmågan att sticka ut eller provocera. En föreläsare som får snittbetyg på 4,9. Det är min typ det.

För några veckor sedan förlorade jag en klient till de sälla jaktmarkerna. Klienten var livrädd och vägrade leverera det första utkastet av det manus som vi hade kommit överens om skulle skrivas och sedan skickas till mig. Klienten ville inte misslyckas i det första stadiet. Skriva manus. Klienten vägrade och valde att avbryta samarbetet bara för att det gjorde så ont att misslyckas med att inte skriva ett perfekt manus redan från början. Frågan är vad som kommer hända om några år när personen förstår att det var ett större misslyckande att inte ens skicka manuset till mig. För det första manuset du skriver ska inte vara bra! Det ska innehålla sprickor och det ska blotta ditt innersta. När det är skrivet så är det dags att lägga på kosmetikan och starta operationen mot perfektion. För om inget har fått vara dåligt så kan det inte bli riktigt bra.

Jag vet inte. Men antagligen klarar sig klienten ett tag till genom att bara vara en ”skön kille” och kanske kommer denne aldrig förstå vikten av att kunna misslyckas fatalt med något. Men det finns inget lyckligare ögonblick än när en misslyckas.

För att tänka, skriva manus, fördjupa, skriva om, färglägga med känslor, öva och sedan utföra kommer alltid vara det vinnande konceptet. Men säg det inte till någon, för du vill vara själv när du gör piruetter på scenkanten. Vara unik som Talarnas Talare.

Läs mer om Pontus här...

Pontus är en av Sveriges bästa föreläsningscoacher. Han har hjälpt flera av de mest framgångsrika talarna, bland annat Olof Röhlander som har blivit utsedd till Årets Talare. Pontus undervisar även i Talarforum Akademi Masterclass. Läs mer om kursen här.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2