Ann-Christine Ruuth
Fotograf: Elisabeth Ohlson Wallin

Ann-Christine Ruuth

Min pappa Ann-Christine

Vad tror du händer när en manlig kyrkoherde i Svenska kyrkan berättar att han i själva verket är en hon? Ann-Christine Ruuth vet.

Hennes dotter skrev boken "Min pappa Ann-Christine" som blev mycket uppmärksammad och ledde till att de båda hamnade i rutan hos Skavlan. Boken inspirerade till filmen "Min pappa Marianne" med Rolf Lassgård, Lena Endre och Hedda Stiernstedt i huvudrollerna. Ann-Christine har också publicerat sin självbiografi på Norstedts förlag, "Jag kom inte ut jag blev mig själv."

När Ann-Christine som tidigare hette Åke berättade att i fortsättningen ville hon kallas just Ann-Christine tog det inte hus i helvete. Det blev inte ens ett herrans liv. Istället möttes hon av en närmast kompakt tystnad. Det var inte många i kyrkan som visste något om transpersoner och att det kunde vara en präst blev för många en chock. För Ann-Christine blev det en ibland mycket mödosam resa där hon fick möta mångas fördomar och ifrågasättanden. Men också mycket respekt.

Ann-Christine har en unik erfarenhet av att leva i "båda världarna", både som man och som kvinna. Hon delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter och hjälper åhörarna att fundera vidare över sin egen identitet, vad det faktiskt innebär att vara människa och om de normer som styr våra liv.

Ann-Christine Ruuth har en mycket personlig stil i sin föreläsning som präglas av värme och mycket humor. Åhörarna görs på olika sätt delaktiga och aktiva i föreläsningen och frågor och synpunkter välkomnas. Hon har varit professionell föreläsare sedan 2013. Hon har två gånger varit nominerad till Stora Talarpriset. Hennes kunder är många och finns inom alla delar av samhället – polisen, landsting, kommuner, kyrkan, skolor, näringslivet.

Boka Ann-Christine för en fortbildning med arbetslaget eller en öppen föreläsning där allmänheten inbjuds. Den kommer garanterat att ge upphov till många samtal och funderingar kring vad det innebär att vara människa. Och många breda leenden!

Sagt om Ann-Christine Ruuth
"Vi är jättenöjda med föreläsningen! Du är en otroligt skicklig, kunnig och närvarande föreläsare som jag har stor respekt för och som jag gärna bjuder in igen om tillfälle ges." - Åsa Åbom, Fackförbundet Vision, Linköping

"Fantastisk härlig, positiv, idéväckande, ifrågasättande föreläsning! Det var höjdpunkten på helgen!" -Anna Olsberg Tuneskog, Simskoleförbundet

"Vi är jättenöjda med din föreläsning och den passade bra ihop med dagen som hade temat Bli bättre tillsammans och mod. De var många som pratade om föreläsningen långt efter dagen i positiva ordalag." Johanna Stridh, utvecklingschef, Skanska Sverige AB

Video

Pressbilder

Ann-Christine Ruuth

Ann-Christine Ruuth

Transpräst

Fotograf: Elisabeth Ohlson Wallin

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2