Johan von Schreeb

Johan von Schreeb

Utmaningar med att vara ledare i Kaos

1993 var Johan von Schreeb med och grundade Läkare utan gränser i Sverige. I naturkatastrofer, epidemier och krig är han på plats för att hjälpa utsatta. 2014 tilldelas han utmärkelse "Årets svensk".

Att vara ledare i katastrofer handlar om att skapa ordning i kaos och tydligt definiera och prioritera bland enorma behov. Brist på resurser kräver snabba beslut och lösningar. Johan von Schreeb har mer än tjugo års erfarenhet av att leda insatser i katastrofer världen runt. Han är en av grundarna av Läkare Utan Gränser i Sverige och hans föreläsningar utgår från hans erfarenhet av katastrofarbete från sina uppdrag och den forskning inom katastrofmedicin han driver på Karolinska Institutet. Han talar om utmaningar med Ledarskap i katastrofer, hur man fattar beslut med bristfällig information och om hur man får läkare och personal att fokusera på de uppgifter som måste lösas akut under minst sagt prövande omständigheter. Johan von Schreebs föreläsningar behandlar även svårigheten att ställa människa mot människa när resurserna börjar sinar och kopplar detta till den aktuella flyktingkrisen som även Sverige påverkas av. Hur världen hänger ihop och vilka utmaningar det skapar globalt

Johan von Schreeb har arbetat på krigsskådeplatser och katastrofområden i bland annat i Afghanistan, Kashmir, Rwanda,, Filipinerna och Haiti. Senast arbetade han i Sierra Leone med att samordna insatserna mot ebola. År 2014 tilldelades Johan von Schreeb Prins Carl-medalj för sina framstående internationella humanitära insatser. Samma år utsågs han till Årets svensk av tidningen Fokus med motiveringen: "Med konkreta insatser för människor som drabbas av naturkatastrofer, epidemier och krig skänker Johan von Schreeb hopp där drömmarna om en bättre värld krockar brutalt med verkligheten. Genom att grunda Läkare utan gränser i Sverige har han banat väg för många efterföljare som med stort eget risktagande lindrar lidande runt om i världen."

Pressbilder

Johan von Schreeb

Johan von Schreeb

Professor

Fotograf: Andreas Andersson

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2