Hem > Personligheter > Felicia Margineanu

Felicia Margineanu

Mångfald, jämställdhet och normkritik

Felicia Margineanu är en av Sveriges främsta jämställdhets- och normkritiska fotografer. Vid sidan av sitt eget fotograferande utbildar hon även unga kvinnor i foto och inspirerar dem till att ta kameran i egna händer.

Genom föreläsningar och andra projekt går Felicia i bräschen för att ändra normen för hur kvinnor porträtteras i olika forum. Felicia Margineanu är en självlärd fotograf som fann sig bakom kameran redan vid 13 års ålder. Kameran blev hennes bästa vän och den fick henne att se världen med nya ögon och nya perspektiv. Hon inspirerades av att fånga essensen av människor och utmana negativa normer. Idén att lyfta upp andra genom fotografering är något som är mycket tydligt i hennes konstnärskap.

Som ung kvinnlig fotograf som arbetade inom modebranschen fick hon snabbt bevittna baksidan av branschen, att kvinnor oftast porträtterades som ett sexuellt objekt för att sälja produkter eller tjänster. Hon började ifrågasätta sig själv och sin roll som fotograf, och utifrån sina egna erfarenheter valde hon att 2014 grunda "OhSnap! Sweden" där hon utbildar unga kvinnor i fotografi och ger dem kraften att själva påverka samhället och utmana idealen.

De senaste åren har Felicia fokuserat på att driva bolag och föreläsa genom att inspirera inom normkritik, sociala mediers möjligheter och företagande, men är nu redo att återta kameran igen och fortsätta med sin mission. Det kommer att omfatta resor över hela världen för att stärka kvinnor och ungdomar, genom att lyfta upp olika berättelser och att utbilda inom fotografi och bildens kraft.

Felicia är också känd från att ha varit initiativtagaren till att samla ihop 10 000 personer i en manifestation på Sergels Torg efter riksdagsvalet 2010, endast som 17 åring. Hon har också fått ett flertal utmärkelser och priser för sitt entreprenörskap och drivkraft, såsom 5i12 priset, Årets Stipendium av Företagarna, är en av Veckans Affärers 101 Supertalanger och blev utsedd till Ten Outstanding Young People of the world i Sverige 2016.

Med kameran som verktyg – en inspirationsföreläsning om bildens kraft.

Hänger du på Instagram och Facebook? Påverkas du av ideal eller har du människor runt omkring dig som du bryr dig om som gör det? Om ja, varmt välkommen till en unik föreläsning där bilden står i centrum. År 2017 kommer 14,6 triljoner digitala foton att tas. Genomslagskraften på publicerade bilder uppskattas få ca 120% mer räckvidd än text i sociala medier. Våra barn växer upp på nätet, omgärdade av en aldrig sinande ström av bilder och nedärvda ideal. Vad innebär bildens kraft för dem och för oss vuxna, och hur kan du ta makten över bilden och alla de ideal som förmedlas?

Felicia Margineanu är entreprenör och normkritisk fotograf som med stort hjärta brinner för att stärka unga och lyfta upp sociala mediers möjligheter i en kaosartad värld.

Felicia har bland annat startat OhSnap! Sweden som utbildar unga fotografer att tänka normkritiskt.

– Genom vår plattform får deltagarna gratis lära sig grunderna inom fotografi men med ett normkritiskt öga, och får på så vis en större förståelse i mediekritik, normer, retuschering och fotografering med genusperspektiv. Vi skapar en ny generation av unga medvetna kvinnliga fotografer och förebilder, säger Felicia. 89% av världens dokumenterade fotografer och eller beslutsfattare av de bilder som publiceras är män.

Tanken är att du efter föreläsningen ska ha fått praktiska tips på hur du själv kan påminna dig om att tänka normkritiskt i en värld dominerad av bilder samt hur er arbetsplats kan bli mer inkluderande. Forskning visar att företag och organisationer som jobbar aktivt med mångfald och inkludering lyckas mycket bättre. Du får även tips på hur du kan hjälpa unga människor i din närhet med konkreta verktyg. Så låt Felicia inspirera, belysa och utmana era normer och vidga era vyer.

Rädda Barnen, Postnord, FRIENDS och många fler anlitar Felicia för att utmana perspektiven hos medarbetare, medlemmar och ungdomsföreningar. Sveriges grundskolor, gymnasieskolor och kommuner använder henne för att inspirera lärare, föräldrar och sina elever till att våga vara sig själv och ta vara på sociala mediers möjligheter. Över 100 000 personer har sett hennes föreläsningar.

Boka eller få mer information - svar samma arbetsdag!

Vi hjälper dig hitta den bästa föredragshållaren för ert evenemang.

Ämnesområde?
Arrangemang/Event?
Talare?
Namn
Företag
Befattning
Adress
Postnummer
Ort
Telefon
E-post
Pris/Budget
Meddelande/Övrigt

Kontakta oss

Stockholm: 08-545 535 00
Göteborg: 031-719 65 00
Malmö: 040-600 70 70
E-post info@talarforum.se Lediga tjänster

Talarforum Akademi   

Masterclass

En heltäckande utbildning för talare » Anmäl dig nu - senast 15 juni
» Ladda ner broschyren

Föreläsare Moderatorer Artister Internationella föreläsare

Google translate

Talarforum i Skandinavien AB, Norr Mälarstrand 6, 112 20 Stockholm. Tel: 08-545 535 00. E-post info@talarforum.se

Cookies Webbkarta