Bjørn Lomborg

Bjørn Lomborg

Författaren till The Skeptical Environmentalist

Bjørn Lomborg är den kontroversielle forskaren som skrev den uppmärksammade boken "The Skeptical Environmentalist". Där han hävdar att många av miljörörelsens publicerade farhågor beträffande miljön och den globala uppvärmningen är felaktiga.

Bjørn Lomborg, född 1965, är en kontroversiell dansk forskare och författare. Han har en M.A. i political science från Aarhus universitet och en Ph.D inom samma område från Köpenhamns universitet. Han är biträdande professor vid Köpenhamns Handelshögskola och chef för Copenhagen Consensus Centre.

Bjørn har skrivit ett flertal böcker där boken "The Skeptical Environmentalist" kanske är den mest kända. I den hävdar han att många av miljörörelsens publicerade farhågor beträffande miljön och den globala uppvärmningen är felaktiga. Detta orsakade en storm av upprörda protester och Bjørn anklagades bl.a. för vetenskaplig ohederlighet. Efter flera utredningsturer friades han från anklagelserna, men många av hans kritiker vidhåller fortfarande sin kritik.

Bjørn Lomborg och Copenhagen Consensus Centre menar att världen tveklöst är fylld av många stora problem, men att vi antingen inte kan eller har ekonomiska resurser att lösa dem alla. Trots detta undviker vi att försöka prioritera vilka problem det mänskliga samfundet bör tackla i första hand. Bjørn och hans medarbetare har valt att anlägga en ekonomisk syn på problemen genom att använda framträdande ekonomer som fått prioritera problemen ur ett ekonomiskt perspektiv. Alltså att ange vilka problem kan ge störst "return on investment". Här hamnar den globala uppvärmningen långt ner på listan, inte för att problemet är litet utan för att det är så stort och så långsiktigt att det egentligen inte spelar någon roll hur mycket pengar vi nu lägger ner på en lösning, vi kan ändå inte nå snabba resultat. Precis tvärt om är det då det gäller att förebygga AIDS, att bota malaria och att undanröja undernäringen i världen.

Bjørn har av olika organs betecknats som en av det 21:a århundradets mest inflytelserika människor, som en av de 50 främsta personerna som kan rädda världen och som en av världens topp 100 intellektuella.

Pressbilder

Bjørn Lomborg

Bjørn Lomborg

Fotograf: Emil Jupin

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2