Han får toppcheferna att lyssna – Sveriges näringsliv skakas om

Milad Mohammadi

Milad Mohammadi är en av Sveriges just nu mest efterfrågade och inspirerande föreläsare. 2014 fick Milad högst betyg av alla talare på Petter Stordalens prestigefyllda internationella vinterkonferens för de anställda i Choice-kedjan. Han har blivit utnämnd till Supertalang av Veckans Affärer, Superkommunikatör av Resumé, Årets Uppstickare av Shortcut och är enligt tidningen Dagens Industri (DI) en av de mest efterfrågade talarna i det nordiska näringslivet.
Men det har inte alltid sett ut så. För DI berättar Milad om de svåra åren, då han till slut stod inför att antingen ta sitt liv eller fortsätta kämpa.

Milad Mohammadi är ursprungligen från Iran. Båda hans föräldrar var välutbildade när de valde att fly från förtrycket i Iran till Sverige. Men trots att pappan var civilingenjör och mamman civilekonom fick de bara okvalificerade jobb. Hemmet fick bli i ett miljonprogramsområde utanför Västerås.
– Utrikesfödda kvinnor är de mest diskriminerade i vårt samhälle, men de är också de största krigarna. Jag har fått uppleva båda mina föräldrars kamp för att offra sina liv för sina barn. Jag har sett stridande. Dubbla skift på helger och lov. De gjorde allt, berättar Milad för DI.

Samtidigt hade Milad egna problem. Han var överviktig, blyg och ensam. När hans pappa förlorade jobbet blev det för mycket.
– Jag förstod inte varför livet var så svårt. Vad hade vi gjort för fel?
Han bestämde sig för att antingen ta livet av sig eller bli en fantastisk människa. Med inspiration från sina föräldrar valde han det senare.
– Sorgen och misären blev min drivkraft. Jag tänkte på mina föräldrars villkorslösa investering och kärlek. Det blev nästan som en plikt att göra någonting – De flesta som kommer hit har en oerhört stark vilja och de slutar aldrig kämpa. Får de inget kvalificerat jobb blir de taxiförare, städare, kioskägare, spärrvakter. De är överlevare, men deras vilja övergår i sorg. Jag såg som mitt ansvar att göra någonting åt det här. Inte bara för de äldre, utanför vår generation och de kommande,
säger Milad till DI

Dubbelexamen

För att förändra Sverige bestämde sig Milad för att börja från toppen. Det var i näringslivets styrelserum och ledningsgrupper förändringen skulle börja.
– Det finns en god vilja i näringslivet, trots det undervärderas och diskrimineras människor som kommer från andra länder. Problemet är att många företag nöjer sig med att ha en diskrimineringsplan och en jämställdhetsplan. Men det leder ingen vart. Om man vill skapa verklig förändring måste man göra någonting som inte gjorts förut. Vad jag kan göra är att inspirera och skaka om.

Och skaka om kan verkligen Milad. Han började sprida sitt budskap - att alla tjänar på mångfald. Och näringslivet var inte sen att uppmärksamma honom. Han har föreläst för ICA-Gruppens högsta chefer, Sidas anställda, Åklagarmyndigheten och för en tid sedan var han en av huvudtalarna på FN-forum. Han har föreläst runt om i hela Skandinavien och imponerat på några av näringslivets mest luttrade.
– Milad Mohammadi kom fram till mig med självförtroende och påstod han var den bästa föreläsaren i Skandinavien. Det händer inte ofta att någon utmanar mig på sådant sätt, så jag antog utmaningen. Han var avslutningstalare på Vinterkonferensen 2014, Skandinaviens största evenemang på Friends Arena inför tusentals chefer, och han höll sitt ord. Milad levererade det bästa och mest inspirerande talet i evenemangets historia, och han förtjänade sina fem minuter långa stående ovationer, säger den norske hotellmagnaten, fastighetsutvecklaren och investeraren Petter Stordalen om honom.

Förändring handlar om mod

Men även om hans budskap nu börjat få fäste är Milad medveten om att han bara är i startfasen. Samtidigt som han fortsätter föreläsa och påverka näringslivet kommer han under 2015 att starta en högstadieskola i Järvaområdet utanför Stockholm – Jag har gått in som investerare och upprättat samarbete med externa företag och aktörer. Den här byggnaden ska kombinera skolverksamhet med läxhjälp, mentorskap och kontor för näringsliv, myndigheter och organisationer. Tillsammans ska vi skapa Sveriges bästa skola som ska bli en modell för hur vi arbetar med miljonprogramsområden runt om i landet

Milad passar även på att ge en hemläxa i DI till alla som sitter i ledande positioner:
– Aristoteles sa det redan för över 2000 år sedan: ”Om du gör det du alltid har gjort, kommer du att få det du alltid har fått”. Ledarskap och förändring handlar om mod.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2