I Hemingways fotspår

Martin Falklind

Martin Falklind har gjort det igen - ett omöjligt fiskeäventyr som nästan knäckte både honom och filmteamet. Men när Martin Falklind har bestämt sig för något, så genomför han det. Denna gång skulle han fånga en tre meter lång spjutfisk från en kajak. Drömmen om denna fångst, har han burit på sedan har var fjorton och läste Ernest Hemingways roman, Den gamle och havet.

Den 23 oktober, kl. 20.00-21.00 visas hans nya film ”Expedition den gamle och havet” på SVT1. Filmen visas även i repris 24 och 28 oktober.

Varför tog det så lång tid innan du förverkligade den här drömmen?

En av anledningarna var att marlin och alla andra spjutfiskar håller på att försvinna från våra hav. Det var först när jag fann en plats där det finns gott om marlin och där jag kunde ingå i ett forsknings- och märkningsprojekt, som det kändes rimligt att genomföra det.

Filmen tog fyra år att färdigställa, varför så länge?

Vi har gjort många galna misstag längs vägen. Först tog det två säsonger innan vi lärde oss tekniken att kämpa med så stora och farliga fiskar från en liten kajak Sedan tog det ytterligare två säsonger innan vi hade tillräckligt med bra bilder för att göra klart filmen.

Vad är det farligaste momentet?

En marlin har ett långt vasst spjut som den använder för att döda sina byten med. När fisken hoppar runt kajaken, kan det bli ganska farligt. Därför hade vi en skott- och sticksäker väst på oss. Sedan hade vi även hajbesök runt kajaken samt en 30-tons sillval som fick mig att känna mig ganska liten.

Vad är hela syftet med ett sådan galet äventyr?

Det var en personlig och fysisk utmaning som jag inte kunde motstå längre – och ett äventyr för livet. Men det handlar också om att få visa upp ett positivt exempel – en plats på jorden där några fattiga fiskare lyckades förvandla sin by till en rik stad, genom att förvalta havets rikedomar på ett smart sätt – utan att förbruka det. Budskapet är att vi aldrig ska ge upp hoppet, varken på våra egna drömmar eller om att det finns lösningar för att återställa livet i havet. Jag tror på tanken att kombinera seriösa saker med roliga saker!

Några av våra kunder om oss

Talarforum har mycket kunnig personal med kundens behov i fokus. Dom försöker alltid hitta en lösning som kunden är nöjd med och uppfyller förväntningarna och syftet med föreläsningen och förfogar över några av Sveriges absolut bästa föreläsare! Som kund hittar vi alltid någon föreläsare som passar vårt syfte och önskemål. Talarforum guidar och stöttar alltid med det mesta kring föreläsningarna på ett föredömligt vis! Som kund känner vi oss alltid trygga med Talarforum och får alltid professionell support och service.

Thomas Jansson
Trollhättans Stad

Vi anlitar Talarforum för att det är så otroligt tryggt och skönt att samarbeta. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. De har en fingertoppskänsla och professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Talarforum, ni kommer inte att bli besvikna.

Anna Treschow
SABO

Har alltid varit nöjd i mina kontakter med Talarforum. Ett företag att lita på och som lyssnar på kundens önskemål. Förslagen man får är alltid överensstämmande sedan får man välja beroende på fokus och målgrupp

Marie Tilly
Täby Kommun

Med Talarforum kan vi alltid känna oss trygga med att få det vi önskar, de är lyhörda och lyckas alltid matcha rätt utifrån våra önskemål. Att de är professionella och serviceinriktade i sitt arbete gör valet att vara kund enkelt. Jag kan varmt rekommendera att anlita Talarforum.

Anna Raftheim
SATS Sports Club Sweden AB

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2