Vad gör en bra moderator?

Maria Bjaring

En förberedd och erfaren moderator är ofta skillnaden mellan en bra konferens och en riktigt lyckad konferens som uppskattas av deltagarna. En bra moderator är beredd på att allt kan hända, och är bäst när det gäller.

Vad är det vi ska göra, vad är det vi ska förmedla och vad ska vi uppnå? En moderator är verktyget mellan arrangören och deltagarna. En rutinerad moderator sätter sig snabbt in i arrangörens målsättningar. Kanske ett budskap ska kommuniceras, kunskap ska förstås, en ny ledare ska föras fram, teamkänsla ska skapas, nya debattperspektiv ska belysas, människor ska mötas eller nya kundrelationer ska bildas. Det finns många olika målsättningar och en bra moderator har bilden klar för sig när det är dags att påbörja det viktiga förberedelsearbetet.

Deltagarna

En moderators uppgift är att se till att deltagarnas uppmärksamhet och intresse bibehålls genom hela konferensen. Arbetet startar direkt vid första ögonkontakten. Du måste skapa dig en uppfattning och en relation till deltagarna. Gärna hälsa på så många som möjligt. Försöka förstå deras förväntningar. För det är för dem som vi är där, inte för vår egen skull. Vi vill att de ska tycka att det var en riktigt lyckad konferens!

En bra moderator bidrar med ett utifrånperspektiv som berikar och utvecklar sammankomsten. En bra moderator ställer oväntade frågor och gör intervjuer dynamiska och spännande. Han eller hon gör även det svåra begripligt och intressant, gör intervjupersonerna lite bättre och håller den röda tråden. Min personliga erfarenhet är att många deltagare upplever eventet som mer viktigt och angeläget om en bra moderator har anlitats. En bra moderator kan även fånga upp deltagarnas frågor och funderingar. Det gör att fler lyssnar aktivt och bidrar till de gemensamma diskussionerna.

Efter ett genomfört moderatorsuppdrag vill du säga tack. Du vill nog egentligen byta jobb och vara en av dem. Det är så det ska kännas. En bra moderator har levt sig in i rollen som en av deltagarna.

Allt kan hända

En moderator måste vara beredd på i princip vad som helst. Precis som i alla andra direktsändningssammanhang. Föreläsare som uteblir, ändrade programplaner, intervjupersoner som är på uruselt humör eller till och med får munhäfta. Men egentligen spelar ingenting av de ovannämnda någon roll så länge du är förberedd och kan agera flexibelt. Och att du är bäst när det gäller.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2