Så memorerar du ditt tal - tips från Mensas ordförande

Jenny Åkerman

Minnestips! Retorikens fem B:n

Att hålla ett retoriskt snyggt tal utan minneslapp och kanske helt improviserat är sannerligen imponerande. Här kommer ett knep som hjälper dig att bli en bra och övertygande talare på nolltid.

Börja med att tänka ut det ämne du vill prata om. Det kan vara ett middagstal till värdinnan, en säljinsats för en bra produkt eller en kortare presentation. Eftersom du kommer att använda kraften i den klassiska retoriken är det lämpligt att ta ett ämne där du vill övertyga åhörarna om något.

Strukturera nu innehållet enligt retorikens fem delar, men låt oss ge dem svenska namn på B så blir det hela ännu lättare att minnas:

Börja (Exordium) En kort intresseväckande inledning. Fånga uppmärksamheten!
Berätta (Narratio) Ge några kronologiska exempel, hur det började, vad som hänt och vad läget är nu.
Bevisa (Probatio) Argumentera för din sak! Ett par-tre av dina starkaste argument räcker gott!
Bemöta (Refutatio) Förutse och bemöt tänkta invändningar. "Nu kanske en och annan av er tycker att ... men då vill jag hävda att ..."
Besluta (Peroratio) Avslut. Vad vill du åhörarna ska göra? Säg det!

Memorera B-orden så du kan dem på dina fem fingrar. Sedan kan du med lätthet hålla ett improviserat tal eller skriva en text med detta som mall. Och allt eftersom du vänjer dig vid den här modellen kan du hålla längre och mer omfattande tal, stommen är den samma.

Lycka till!

Några av våra kunder om oss

Har alltid varit nöjd i mina kontakter med Talarforum. Ett företag att lita på och som lyssnar på kundens önskemål. Förslagen man får är alltid överensstämmande sedan får man välja beroende på fokus och målgrupp

Marie Tilly
Täby Kommun

Vi anlitar Talarforum för att det är så otroligt tryggt och skönt att samarbeta. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. De har en fingertoppskänsla och professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Talarforum, ni kommer inte att bli besvikna.

Anna Treschow
SABO

Talarforum har mycket kunnig personal med kundens behov i fokus. Dom försöker alltid hitta en lösning som kunden är nöjd med och uppfyller förväntningarna och syftet med föreläsningen och förfogar över några av Sveriges absolut bästa föreläsare! Som kund hittar vi alltid någon föreläsare som passar vårt syfte och önskemål. Talarforum guidar och stöttar alltid med det mesta kring föreläsningarna på ett föredömligt vis! Som kund känner vi oss alltid trygga med Talarforum och får alltid professionell support och service.

Thomas Jansson
Trollhättans Stad

Med Talarforum kan vi alltid känna oss trygga med att få det vi önskar, de är lyhörda och lyckas alltid matcha rätt utifrån våra önskemål. Att de är professionella och serviceinriktade i sitt arbete gör valet att vara kund enkelt. Jag kan varmt rekommendera att anlita Talarforum.

Anna Raftheim
SATS Sports Club Sweden AB

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2