Var den bästa retoriska versionen av dig själv!

Elaine Eksvärd

Elaine Eksvärd är en av Sveriges mest anlitade retorikkonsulter. Hon delar här med sig av sina främsta tips på hur man blir en bättre talare och hur man känner sig bekväm inför publik. Det handlar inte om att försöka bli en ny Martin Luther King, utan om att vara sig själv.

När medierna ringer och frågar mig vilken av våra partiledare som är den skickligaste retorikern så får jag fundera länge. Frågan är knepig. Det är ungefär som att fråga ”Vilken sumobrottare springer snabbast”. Partiledarna traskar kvar i den klassiska retoriken där talarstolen är din bästa vän, Martin Luther King är den retoriska förebilden och prata prydligt det främsta målet. Problemet är bara att vi som lyssnar vill inte lyssna på en presentatör – vi vill lyssna på en person, och den personen är du.

När jag håller kurser i retorik och presentationsteknik så är den största utmaningen att få kursdeltagarna att ta med sig själva till presentationstillfället. Oftast förvandlas de till stela versioner av sig själva på vägen upp. Känner du igen det? Modern retorik handlar ju inte så mycket om att hålla ett vackert tal utan om att väcka lyssnarmotivationen – ironiskt nog brukar det populära verktyget powerpoint döda den. Det går en powerpoint epidemi i världen där den används som en snuttefilt och en karaokemaskin. Du ska inte titta på din powerpoint, du ska titta på din publik.

Ha som regel att alltid tänka dig att det är din bästa vän som ska lyssna på dig. Ni sitter på ert favorithak och ska ta er en god öl, stämningen är på topp. Hur skulle du ha gjort en presentation lyssnarvänlig för vännen där? Hade du dragit upp en powerpoint? Nej, förmodligen inte. Hade du intagit den stela och strikt professionella rösten? Nej. Du hade inte tappat bort ditt genuina jag till ett stelt du i en sådan situation. Det är därför jag vill att du ska tänka dig tillbaka till kompisen och den där baren vid varje presentationstillfälle – förstör inte stämningen.

Birgit Friggebo försökte vara Martin Luther King och sjunga ”We shall overcome” på 90-talet, det blev inte bra. Och skulle du börja ett möte med de stora orden ”I have a dream” så skulle nog de flesta tycka att du skulle ta den drömmen, gå hem och ta en liten tupplur. Att traggla kvar vid de gamla retoriska förebilderna gör att kommunikationen blir förlegad. Titta istället på folk som blir lyssnade till idag. Professor Leif GW Persson kanske göra alla klassiska retoriska fel, men han har en miljon tittare som vill lyssna på honom.

Jag frågade professor Hans Rosling – en av Sveriges bäst betalade föreläsare trots knackig engelska – om det var någon skillnad på honom privat och när han står på scen. Svarade han att ”det är ingen skillnad alls, min familj blir tokiga!”. Och det är nyckeln. Skickliga kommunikatörer har en sak gemensamt – de kan konsten att vara sig själva inför andra. Låt dig inspireras att positiva förebilder som folk vill lyssna trots retoriska skavanker. Det är hög tid för att uppgradera retoriken till en modern version där det inte handlar om att stöpas in i samma prata-prydligt-mall utan att man skapar en ny mall – den egna som är den bästa retoriska versionen av dig själv. Hur blir du det då? Retorikkonsulter på 80-talet föreslog att man skulle föreställa sig publiken naken för att känna sig bekväm. Jag föreslår istället att du ska göra som Hans Rosling; föreställ dig att det är familj och vänner som sitter i publiken. Den eviga klyschan ”Var dig själv – alla andra är upptagna” har aldrig passat så bra.

Elaine Eksvärd

Några av våra kunder om oss

Talarforum har mycket kunnig personal med kundens behov i fokus. Dom försöker alltid hitta en lösning som kunden är nöjd med och uppfyller förväntningarna och syftet med föreläsningen och förfogar över några av Sveriges absolut bästa föreläsare! Som kund hittar vi alltid någon föreläsare som passar vårt syfte och önskemål. Talarforum guidar och stöttar alltid med det mesta kring föreläsningarna på ett föredömligt vis! Som kund känner vi oss alltid trygga med Talarforum och får alltid professionell support och service.

Thomas Jansson
Trollhättans Stad

Med Talarforum kan vi alltid känna oss trygga med att få det vi önskar, de är lyhörda och lyckas alltid matcha rätt utifrån våra önskemål. Att de är professionella och serviceinriktade i sitt arbete gör valet att vara kund enkelt. Jag kan varmt rekommendera att anlita Talarforum.

Anna Raftheim
SATS Sports Club Sweden AB

Har alltid varit nöjd i mina kontakter med Talarforum. Ett företag att lita på och som lyssnar på kundens önskemål. Förslagen man får är alltid överensstämmande sedan får man välja beroende på fokus och målgrupp

Marie Tilly
Täby Kommun

Vi anlitar Talarforum för att det är så otroligt tryggt och skönt att samarbeta. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. De har en fingertoppskänsla och professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Talarforum, ni kommer inte att bli besvikna.

Anna Treschow
SABO

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2