Hållbart är lönsamt

Björn Söderberg

Hur kan ditt företag göra hållbarhet och samhällsnytta till en del av affärsidén, och samtidigt med lönsamhet? Björn Söderberg är CSR-entreprenören som visar hur det är möjligt. Med 13 års erfarenhet av att driva ett flertal hållbara och lönsamma företag i Nepal och att stötta svenska företag att genomföra omställning till framtidens företagande ser Björn oanade möjligheter där andra ser problem.

Vårt samhälle står inför stora utmaningar: global uppvärmning, växande sopberg och dyrare energi. De företag och ledare som klarar leverera lösningar på dessa problem eller som kan anpassa sin produktion till att dra mindre energi och återanvända råvaror är framtidens vinnare, säger Björn.

Min mest lönsamma investering

Björn driver företag i Sverige och Nepal som jobbar med återvinning, biobränsle, webbutveckling och städning. När han var 19 åkte han till Nepal för att jobba som volontär. Han startade kort därefter sitt första företag för att skapa jobb för kvinnor, föräldralösa och lågkastiga.

– Mina anställda kunde inte läsa och skriva vilket skapade problem. För 150 kr i månaden anlitade jag en lärare som kom varje dag innan arbetstid. Det var den bästa investering jag gjort. Produktiviteten ökade och missförstånd försvann. Det var då jag förstod att hållbart är lönsamt, säger Björn.

Den insikten ledde till flera företag. Men det har inte varit en enkel resa. Björn berättar om sina värsta dilemman som entreprenör i ett utvecklingsland. Framgångar blandas med misslyckanden. Slutsatser leder till ännu svårare frågor. Spännande idéer går ibland helt fel.

Hållbart är lönsamt i Sverige också

Att kombinera hållbart och lönsamt fungerar lika bra i Sverige som i Nepal, menar Björn och påpekar vilken potential det finns att tillhöra framtidens vinnare.

– Det är inte miljöpolicyn som förändrar utan hur den omsätts i lunchrummet och verkstadshallen. Det är inte det stora evenemanget som görs en gång om året utan de små handlingarna varje dag som berättar om vad företaget står för. Socialt ansvarstagande blir lönsamt först när det omsätts i praktiskt handling.

Björn bästa tips för dig som vill jobba hållbart och lönsamt

  • Se affärsmöjligheterna: Där andra ser problem finns affärsmöjligheter.
  • Våga: Den som inte har misslyckats har aldrig försökt.
  • Börja idag: Vänta inte. Idag är rätt tid att börja.

Vill du vara den som följer med i utvecklingen eller leder den?

– Alla har möjlighet att ställa om till hållbart i stort som smått, och vi har varken råd eller tid att hamna på efterkälken. Framtiden tillhör dem som tänker i nya banor istället för att göra som de alltid har gjort, avslutar Björn.

Några av våra kunder om oss

Med Talarforum kan vi alltid känna oss trygga med att få det vi önskar, de är lyhörda och lyckas alltid matcha rätt utifrån våra önskemål. Att de är professionella och serviceinriktade i sitt arbete gör valet att vara kund enkelt. Jag kan varmt rekommendera att anlita Talarforum.

Anna Raftheim
SATS Sports Club Sweden AB

Talarforum har mycket kunnig personal med kundens behov i fokus. Dom försöker alltid hitta en lösning som kunden är nöjd med och uppfyller förväntningarna och syftet med föreläsningen och förfogar över några av Sveriges absolut bästa föreläsare! Som kund hittar vi alltid någon föreläsare som passar vårt syfte och önskemål. Talarforum guidar och stöttar alltid med det mesta kring föreläsningarna på ett föredömligt vis! Som kund känner vi oss alltid trygga med Talarforum och får alltid professionell support och service.

Thomas Jansson
Trollhättans Stad

Vi anlitar Talarforum för att det är så otroligt tryggt och skönt att samarbeta. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. De har en fingertoppskänsla och professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Talarforum, ni kommer inte att bli besvikna.

Anna Treschow
SABO

Har alltid varit nöjd i mina kontakter med Talarforum. Ett företag att lita på och som lyssnar på kundens önskemål. Förslagen man får är alltid överensstämmande sedan får man välja beroende på fokus och målgrupp

Marie Tilly
Täby Kommun

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2