Expertens fem bästa tips på att rekryterar rätt personal

Anna Dyhre

Anna Dyhre har tidigare varit chef för Universum Sverige och är numera rådgivare och föreläsare. Hon arbetar med att fånga in och förstå vad som driver och attraherar talanger världen över. Man brukar kalla detta Employer Branding, vilket är ett arbetssätt för arbetsgivare att hålla sig attraktiva på arbetsmarknaden. Anna var en av dem som tog begreppet och ”tänket” till Sverige. Här delar hon med sig av sina fem bästa tips på hur man rekryterar rätt personal.

1. Var säker på vem det är du letar efter

Vad är rätt personal för din organisation – antagligen någon som delar er gemensamma värdegrund och passar in i er kultur. Ju tydligare man är som arbetsgivare i dessa frågor desto lättare blir det att hitta rätt – både för dig och för den som sitter på andra sidan intervjubordet. Det är sällan som bristande kompetens är anledningen till att en rekrytering misslyckas – snarare har det uppstått en krock mellan förväntan på jobbet och vad som utlovades.

2. Leta mer internt

Vet du vilken kompetens som finns inom din organisations fyra väggar och vem som är sugen på nya arbetsuppgifter? Många går över ån efter vatten när de ska rekrytera och är dåliga på att marknadsföra lediga jobb inom organisationen. Framgångsrika arbetsgivare ser till att ha en hög rörlighet internt och får en smartare och mindre sårbar organisation. Vettiga utvecklingssamtal och bra chefer är en bra start för att öka rörligheten.

3. Använd dina egna medarbetares nätverk

De inom ditt existerande nätverk är förhoppningsvis de bästa ambassadörerna för din verksamhet. Ge dem verktyg så de kan lägga ut jobbannonsen i sociala medier, som Facebook, LinkedIn och Twitter. Då når du även passiva arbetssökare. Ge en schysst belöning till den som hittar din nästa medarbetare och gör det till en bra story internt så att fler blir intresserade av att promota lediga jobb och hjälpa dig viralt.

4. Sniffa upp duktiga före detta medarbetare

Vet du var de finns nu? Med ett bra alumniprogram kan du enkelt nå ut med vad du söker och kanske få napp ganska snabbt. Tidigare medarbetare vet vad ni går för och har förhoppningsvis skaffat sig ännu mer erfarenhet som du kan ha stor nytta av när de rekryteras tillbaka. Även en bra möjlighet för dig att berätta om hur verksamheten har utvecklats sedan de lämnade och be dem skicka vidare i sina nätverk – praktikanter, sommarjobbare – alla ska med!

5. Rekrytera bland dina kunder

Vem kan ditt företag bäst och använder just dina produkter eller tjänster om inte dina kunder? Ni har redan en relation och det är sällan som folk blir sura för man frågar om de skulle vilja bli ens medarbetare – snarare blir de smickrade. Ni kan ju börja relationen med att be dem hjälpa er när ni ska utveckla ett erbjudande och bjuda dem till ert företag så de får träffa de andra medarbetarna och kanske bli intresserade av er - även som arbetsgivare.

Några av våra kunder om oss

Vi anlitar Talarforum för att det är så otroligt tryggt och skönt att samarbeta. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. De har en fingertoppskänsla och professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Talarforum, ni kommer inte att bli besvikna.

Anna Treschow
SABO

Har alltid varit nöjd i mina kontakter med Talarforum. Ett företag att lita på och som lyssnar på kundens önskemål. Förslagen man får är alltid överensstämmande sedan får man välja beroende på fokus och målgrupp

Marie Tilly
Täby Kommun

Talarforum har mycket kunnig personal med kundens behov i fokus. Dom försöker alltid hitta en lösning som kunden är nöjd med och uppfyller förväntningarna och syftet med föreläsningen och förfogar över några av Sveriges absolut bästa föreläsare! Som kund hittar vi alltid någon föreläsare som passar vårt syfte och önskemål. Talarforum guidar och stöttar alltid med det mesta kring föreläsningarna på ett föredömligt vis! Som kund känner vi oss alltid trygga med Talarforum och får alltid professionell support och service.

Thomas Jansson
Trollhättans Stad

Med Talarforum kan vi alltid känna oss trygga med att få det vi önskar, de är lyhörda och lyckas alltid matcha rätt utifrån våra önskemål. Att de är professionella och serviceinriktade i sitt arbete gör valet att vara kund enkelt. Jag kan varmt rekommendera att anlita Talarforum.

Anna Raftheim
SATS Sports Club Sweden AB

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2