Michael Milken

Michael Milken

Revolutionerade de moderna kapitalmarknaderna

Ofta kallad skräpobligationernas kung under 1970- och 1980-talen, dömd för bedrägeri till 10 års fängelse och 200 miljoner dollar i böter och 400 miljoner i skadeersättning. Han avtjänade 2 år och har sedan dess huvudsakligen ägnat sig åt filantropi.

En junk bond, på svenska skräpobligation, är en ett lån med hög ränta. Eftersom det ofta är företag med dåliga finanser som gör det innebär det även en hög risk.

Med detta och andra nya finansiella instrument hjälpte Michael Milken företag som inte fick lån i bankerna att dra in kapital till sin verksamhet. Pengarna kunde även användes till att finansiera kontrollposter i olika företag, och med hjälp av en kontrollpost går det på olika sätt att lagligt plocka ut pengar för att finansiera uppköpet.

Med hjälp av dessa innovativa finansieringssätt sägs Michael Milken ofta ha varit den som revolutionerade de moderna kapitalmarknaderna och gjorde dem mer dynamiska och möjliggjorde för små företag att få tillgång till kapital. Hans aktiviteter finansierade entreprenörer inom områden som telekommunikation, kabel TV, mobiltelefoner, hotell och husbyggnad. Under åren 1969 till 1989 finansierade han över 3200 företag.

Ett av hans favoritcitat är: "There is no shortage of capital; there is only a shortage of management talent".

Allt detta bidrog förstås till att han fick han bittra fiender i två mycket inflytelserika grupper. Den ena bestod av de gamla Wall Street firmorna som tidigare haft total kontroll på flödet av kapital till amerikanska företag; den andra bestod av företagsledningarna i många av de allra största företagen. Båda hade starka incitament att sänka honom och båda hade mäktiga allierade i staten och bland media.

Michael Milken tjänande på några år ihop en förmögenhet på några miljarder dollar på obligationsavdelningen på det företag där han arbetade, Drexel, Burnham, Lambert. Men det visade sig att Michael Milken även sysslat med olagliga affärer som t.ex. insidehandel och1989 häktades han och året efter gick han med på att erkänna några av brotten mot strafflindring.

Åklagare i målet erbjöd honom tio års fängelse, men efter knappt två år frigavs han. Bötena blev 200 miljoner dollar och han tvingades betala 400 miljoner dollar i ersättning till olika personer som lidit skada.

Efter sin frigivning fortsatte Michel Milken sina framgångsrika finansiella affärer och 2007 uppskattades hans förmögenhet till över 2 miljarder dollar, vilket gör honom till en av världens 500 rikaste personer.

Michael Milken har under sin karriär drivits av tre passioner, finansiella transaktioner, medicinsk forskning och undervisning och alla tre har han drivit parallellt.

1982 startade han Milken Family Foundation för att understödja medicinsk forskning och utbildning.

1993 grundade han Prostate Cancer Foundation för prostatacancer som han själv diagnostiserades för några månader efter att han släppts ur fängelset. Hans intresse för denna vanligaste cancerformen för män, och hans finansiering av forskning inom området, gjorde att intresset för denna tidigare ganska så undanskymda sjukdom ökade dramatiskt.

År 2003 grundade han en think tank kallad FasterCures, där syftet var att hitta större effektivitet i forskningen av alla slags allvarliga sjukdomar. Speciellt har man intresserat sig för forskning inom områdena autism, psoriasis och bröstcancer.

År 2007 grundade han The Melanoma Research Alliance för forskning om malingt melanom, den fruktade hudcancern.

Han är även grundaren till Milken Institute, en ekonomisk tankesmedja som årligen organiserar en Global Conference i Los Angeles där över 3000 ledare och beslutsfattare från närmare 60 nationer inom inom medicinsk forskning, sjukvård, filantropi och entreprenörskap samlas för att bland annat diskutera hur världens medicinska problem kan tacklas.

Michael Milken är i dag en av världens mest eftertraktade talare.

Michael Milken

Michael Milken

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2