Lena Morin
Fotograf: Rickard L. Eriksson

Lena Morin

Incest - En hemlighet många bär på

Din bakgrund behöver inte bestämma din framtid… men den gör det om du inte får rätt hjälp.
Incest syns inte på utsidan och den som är utsatt vågar oftast inte berätta. Du som möter dem - vågar du fråga?

Lena är en "incestöverlevare", inspiratör och eldsjäl som idag står på stadig mark och vill uppmuntra andra människor om att livet går att förändra till något positivt, oavsett bakgrund. Hon är kvinnan som vågar stå upp och vara ansiktet utåt för det samhället fortfarande blundar för – incest. Idag mår Lena bra och har sitt fokus på att hjälpa andra. Hon har grundat organisationen nxtME för att hjälpa andra, utsatta för incest/sexuella övergrepp i barndomen.

Lenas mamma blev misshandlad av hennes pappa och lyckades fly när Lena var tio år. Mamman försökte få socialtjänsten att hämta Lena under fem års tid utan någon framgång. Socialtjänsten höjde inte ens på ögonbrynen, då de ansåg att mamman var instabil. Hon togs inte på allvar, det blev aldrig ens ett hembesök.

Lena blev utsatt för systematiska övergrepp mellan 13–17 års ålder av sin pappa. Till slut lyckades hon ta sig hemifrån i smyg. Det dröjde sedan ett helt år mellan anmälan och rättegång, sedan blev pappan dömd till fängelse. Att leva under dessa förhållanden var att leva under konstant dödshot och gav även diagnosen posttraumatiskt stress-syndrom till Lena i vuxen ålder. En drygt 20 år lång resa till att bli hel som människa påbörjades. Som överlevare vill Lena förmedla hopp och mod att inte ge upp.

Lenas rörande, samtidigt motiverande berättelse ökar kunskapen för dig, som både i ditt arbete och privat möter människor, så att du kan bemöta och hantera de svar som du får – om du vågar fråga. Du lär dig att lyssna, du får kunskap och verktyg. Tillsammans kan vi verka för att minska antalet utsatta, att få fler förövare fällda samt att uppmuntra olika myndigheter att samverka.

Lena har föreläst både nationellt och internationellt för tusentals människor. Polisen, vårdpersonal, skolungdomar, elevhälsan och många fler har redan haft nytta av hennes föreläsning. Kommuner m.fl. anlitar ofta Lena för hennes unika kunskap på detta område. Trots detta allvarliga ämne, fångar hon åhörarnas intresse genom kombinationen av glimten i ögat, trovärdighet och allvar.

Ur innehållet

  • Berättelser från verkligheten
  • Begrepp och statistik
  • Trauma, konsekvenser och läkning
  • Vad gör denna gruppen unik – öka förståelsen!
  • Våga Fråga - Bemötande och ansvar
  • Våga agera
  • Vanliga diagnoser

– "Fantastiskt bra. Var orolig för stort obehag och detaljer, men det behövde jag inte vara. Den var mycket bra och tankeväckande".

– "Jag rekommenderar starkt alla som arbetar med barn att delta på denna föreläsning".

– "Hennes föreläsningar om incest lämnar ingen oberörd, men får ändå folk att känna hopp, mod och motivation."

– "En ögonöppnare"
.

Generalsekreterare och grundare av nxtME. Hon är diplomerad stressterapeut och utbildad i Trappan-modellen som beskriver hur man ska ha krissamtal med barn som upplevt våld i sin familj. I vuxen ålder gick Lena in i väggen och fick diagnosen utmattningsdepression och hjärnstress, efter att ha sopat sina barndomsupplevelser under mattan i många år. Hon tog tag i sitt tillstånd med hjälp av en terapeut och vände sin kris till en möjlighet. Hennes berättelse handlar idag om att kunna ta tag i trauman, att det finns hopp och att man inte skall ge upp.

Ideella organisationen nxtME möter dagligen problematiken incest/sexuella övergrepp i barndomen och vill gärna dela med sig av den kunskap som de har om hur de bemöter den som varit eller är utsatta. Tillsammans med människor som själva varit utsatta och med sakkunniga bl a legitimerade läkare i barn och ungdomspsykiatri, utformar de sina föreläsningar och utbildningsmaterial.

Video

Pressbilder

Lena Morin

Lena Morin

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2