Gustav Nilsson
Ledarskaps- och organisationsutveckling
Vad är receptet för ett gott samarbete? Vilka faktorer påverkar vår lycka? Vad är kreativitet och hur går det att träna upp i en organisation? Dessa är några psykologen Gustavs hjärtefrågor.
Gustav Nilsson är legitimerad psykolog och arbetar med ledarskaps- och organisationsutveckling. Han har en bakgrund som terapeut, har skolning inom KBT och beteendeterapi och hjälper individer och grupper med Acceptance and Commitment Training (ACT). Gustavs föreläsningar är en blandning av vetenskapliga studier, lekfulla övningar och populärkulturella referenser. Hans ambition är att inte bara bidra med kunskap utan även konkreta tips på vad man kan testa i sin vardag för att utvecklas.
Gustav blir ofta tillfrågad av media för sin breda kompetens inom psykologi, om allt från hur man hanterar känslomässiga reaktioner efter en traumatisk händelse eller hur man bryter kroppshetsen inför strandsäsongen till hur psykologin kan ge oss en godare jul.
Trumps 8 ledarskapsmissar
Vill du leda din organisation på samma sätt som Trump leder USA? Om svaret är nej är detta en föreläsning för dig. Du får ta del av 8 principer för hur du bygger en långsiktigt presterande och förtroendefull organisation.
Samarbetskoden
Sätter ni mål som går att fira? När skvallrade du senast positivt om en kollega? Nobelprisvinnaren Elinor Ostrom formulerade åtta principer för långsiktigt välfungerande grupper och organisationer. Ta del av hur de principerna kan användas för att skapa varaktigt välmående och effektivitet i ditt team.
Innovationsvanan
Är kreativitet medfött eller tränas det upp? Handlar det om mer än att komma på många idéer? Hur gör man kreativitet i grupp? Under föreläsningen får du dissekera kreativa processer och utifrån psykologisk forskning få klarhet i hur kreativitet kan tränas upp och bli en del i organisationens vardag och skapa synergier inom team.
Lycka på fullt allvar
Handlar det bara om att tänka positivt? Kan alla bli lika lyckliga? Följ med när Gustav använder psykologisk forskning för att sticka hål på myter om lycka och välmående. Du får även ta del av hur hjärnan fungerar kopplat till vårt välmående och hur du kan använda den kunskapen för ett lyckligare liv.
18 eller 254 dagar att skapa en vana?
Vad gör att vissa vanor fastnar lättare än andra? Hur skiljer sig människor från hundar när det kommer till att testa nya beteenden? Vilka knep kan man ta till om man vill skapa eller bryta en vana? Lär dig mer om varför dina kollegor inte alltid gör som du säger, om hur organisationen kan uppmuntra högpresterande vanor och skapa varaktig förändring.
Tänk inte på en gul banan - Tankar, känslor och beteenden i tider av förändring
Det är svårt att påverka tankar och känslor. Har du någon gång försökt att inte tänka på en gul banan? Eller försökt att inte vara nervös när du ska hoppa bungy jump? Då förstår du detta. Förstå hur tankar, känslor och beteenden påverkas i tider av förändring. Minska frustrationen och öka det engagerande arbetet med verktyg från vetenskapen.
Vad Super Mario kan lära oss om positiv feedback
TV-spel överöser sina spelare med positiv feedback och fängslar miljontals personer varje år. Varför är arbetsplatsen inte lika beroendeframkallande? Vilka lärdomar kan vi dra från TV-spelens värld för att göra våra organisationer mer välfungerande? Lär om de knep som TV-spelsskapare använder och skapa en uppmuntrande kultur, engagerade medarbetare och en högpresterande organisation.
Gustav Nilsson har arbetat med organisationer som Systembolaget och Axfood med hög kundnöjdhet. Sagt om Gustav:
"Stort tack för en upplyftande föreläsning om positiv feedback med Gustav från Habitud. Det öppnades upp nya sätt i gruppen att se på hur vi kan få vår omgivning att börja med nya vanor. Vi blev energipåfyllda till max, tack!"
- Standard & Poor Global