Välj vila först. Att ta paus eller att hämta andan är inget som en chef ska skämmas över.

av Ylva M. Andersson

Ledarskapscoachen och tidigare mediechefen Ylva M Andersson menar att det tvärtom är en affärsstrategisk handling som borgar för framgång. Ylva är just nu aktuell med boken ”Leda i ständig förändring”.

I min arbetsvardag möter jag många chefer och företagsledare som vittnar om brist på ork och energi.

Samtalen om trötthet kommer ofta upp när det kört ihop sig. När chefen blivit arg på en medarbetare, fattat ett dåligt beslut, missat en deadline eller känner sig allmänt omotiverad. Eller i värsta fall: är helt slutkörd.

Och trots att de flesta chefer som jag möter innehar höga positioner med mycket makt är de ofta maktlösa när det kommer till deras eget välbefinnande. De slarvar med sig själva, helt enkelt.

Ett skäl till det, tror jag, är att vi ofta väljer bort saker som vi tror står i vägen för vår framgång.

Vi tror att vila leder till att vi tappar styrfart och missar affärsmöjligheter. Det är ett mindset som inte gynnar oss i det långa loppet. Tvärtom. Vila är inget hinder för vår framgång utan snarare en förutsättning.

Först när du inser just detta, kan du börja prioritera ditt eget välbefinnande.

Vad är vila?

Vila är inte detsamma som att leva ett helt igenom stressfritt liv. Många som jag pratar med förväxlar vilan med att ”bli klar” – utopin om en avbockad att-göra-lista eller tom mejlbox. Glöm det!

Vila är i stället att stanna upp i steget, att sluta ögonen ett ögonblick eller att blicka ut över öppet hav en stund.

I vilan vilar vi nämligen från det som pågår runt oss och i oss och låter saker vara så som de är. Vi slår av på takten Ur detta växer ofta något nytt, mindre forcerat, fram. När vi släpper taget öppnar vi för kreativa lösningar.

Schemalägg dina pauser

Vilan är inget som kommer när det ”finns tid över”. Du måste skapa tid. Därför behöver du schemalägga dina pauser. In med dem i kalendern! Precis som alla dina andra förpliktelser.

Lägg in vilan först

Planera din kalender på så sätt att du börjar med att lägga in vilan. Blocka tiden. När du väl värnat om dina pauser kan du addera möten, arbetspass och resor.

Micro-vila kan ge macro-effekt

När jag var chef på Sveriges Television i Göteborg tog jag alltid en kort promenad runt tv-huset efter lunch. Den varade inte mer än 6-7 minuter, men var helt perfekt för att få frisk luft, slappna av och ladda om inför eftermiddagens mötesrally. (Och ja, dessa vilominuter fanns i min kalender!)

Andra exempel på micro-vila:

  • 12 djupa andetag i lugn och ro.
  • Fysisk träning (utan telefon) ett par gånger i veckan.
  • Tillbringa tid i naturen.
  • Skriv dagbok.
  • Lyssna på musik du tycker om.
  • 10 minuters daglig meditation.
  • Sitt ner och ät lunch. Och ät med kniv och gaffel - ingen grab & go! – och definitivt inte framför datorn eller telefonen.

Som du ser kan flera micro-pauser ge en macro-effekt.

Vilan ger oss ork för överraskningar

Sammanfattningsvis: Det här med vila är givetvis ingen rocket science, men vi behöver ompröva vår inställning till den och lägga Luther på hyllan en gång för alla.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2