När det gäller talang: är rätt team allt

George Harrison var lättad när The Beatles splittrades, gruppsammansättningen i popbandet hindrade honom från att till fullo utveckla sin talang. Dr Marla Gottschalk är psykolog med inriktning på arbetsplatser och organisatoriskt förändringsarbete. Hon tar Harrison som exempel för att visa hur viktigt det är för ledare och chefer att lägga tid och energi på sina team.

När George Harrison provspelade som gitarrist för Liverpool bandet The Quarrymen i 1958, som senare skulle var bli betydligt mer känt under namnet The Beatles, var han bara 14 år gammal. Några månader senare var hans identitet som ”yngste medlem i bandet” etablerad. I detta tidiga skede hade Harrison ännu inte påbörjat sin karriär som låtskrivare. Allt efter att denna färdighet utvecklades, skulle hans roll i The Beatles visa sig bli allt mer av en utmaning. Harrisons enorma gåva för att skapa melodier (vilket märks tydligt i klassiker som "My Guitar Gently Weeps", "Something" och "Beware of Darkness") var något som hindrades av det "team" som han befann sig i. På sätt och vis kan man säga att George Harrison - på grund av The Beatles enorma framgångar - spelade i fel band.

Den kreativa kamp som Harrison mötte i sin gruppmiljö är inte ovanlig. Harrison gynnades så klart av att spela tillsammans med de andra begåvningarna i gruppen. Men han fick kämpa hårt för att hans musik skulle få plats på The Beatles album och han hamnade utan tvivel i skuggan av den väloljade Lennon-McCartneymaskinen.

George Harrison samarbetade med en mängd andra artister, däribland Bob Dylan. Det gav honom nya erfarenheter och tjänade som stöd i hans kreativa utveckling. När The Beatles formellt splittrades 1970, var Harrison redan i full gång med andra projekt. I en intervju från 1971 avslöjade han att han hade en mängd egna låtar, som aldrig spelats in. George Harrisons album "All Things Must Pass" släpptes samma år som The Beatles splittrades och var ursprungligen tänkt som ett trippel-album. I samma intervju beskrev han splittringen av bandet som en "lättnad".

Det räcker alltså inte med begåvning eller talang för att en individ ska kunna utveckla sin fulla kapacitet inom ett "team". Därför måste chefer och ledare vara medvetna om vilka faktorer som påverkar framgången för de enskilda individerna inom teamet.

För dig som chef:

Var uppmärksam och flexibel. Begåvade individer kommer i alla stilar och personligheter. Till exempel kan en inåtvänd, men mycket begåvad individ, kräva vägledning eller stöd för att kunna ta plats i ett team.

Övervaka och arbeta med teamet. Att hitta begåvningar är en sak - att se till så att alla bidrar och arbetar tillsammans som ett team, är en annan. Var uppmärksam på dynamiken inom gruppen för att kunna stärka motivationen och underlätta för eventuella framgång.

Erbjud "sidovägar". Var uppmärksam på hur gruppmedlemmarna utvecklas över tiden. Människor utvecklas - och så bör deras arbetsliv. George Harrisons talang utvecklades efter hand, men de erkändes aldrig fullt ut av gruppen. Var uppmärksam för att personer med en speciell begåvning, och erbjuda dem de rätta verktygen för att kunna utveckla den.

Övervaka "kontraktet". Även i framgångsrika team kan begåvade individer vilja gå vidare, såväl fysiskt som känslomässigt. George Harrison var knappt närvarande vid inspelningen av Sgt. Pepper. Ha därför samtal löpande för att säkerställa och bekräfta det psykologiska kontraktet. Ett fungerande team är en tvåpartsrelation mellan arbetstagare och arbetsgivare.

Dr Marla Gottschalk är psykolog och skriver för The Office Blend.

Några av våra kunder om oss

Med Talarforum kan vi alltid känna oss trygga med att få det vi önskar, de är lyhörda och lyckas alltid matcha rätt utifrån våra önskemål. Att de är professionella och serviceinriktade i sitt arbete gör valet att vara kund enkelt. Jag kan varmt rekommendera att anlita Talarforum.

Anna Raftheim
SATS Sports Club Sweden AB

Talarforum har mycket kunnig personal med kundens behov i fokus. Dom försöker alltid hitta en lösning som kunden är nöjd med och uppfyller förväntningarna och syftet med föreläsningen och förfogar över några av Sveriges absolut bästa föreläsare! Som kund hittar vi alltid någon föreläsare som passar vårt syfte och önskemål. Talarforum guidar och stöttar alltid med det mesta kring föreläsningarna på ett föredömligt vis! Som kund känner vi oss alltid trygga med Talarforum och får alltid professionell support och service.

Thomas Jansson
Trollhättans Stad

Har alltid varit nöjd i mina kontakter med Talarforum. Ett företag att lita på och som lyssnar på kundens önskemål. Förslagen man får är alltid överensstämmande sedan får man välja beroende på fokus och målgrupp

Marie Tilly
Täby Kommun

Vi anlitar Talarforum för att det är så otroligt tryggt och skönt att samarbeta. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. De har en fingertoppskänsla och professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Talarforum, ni kommer inte att bli besvikna.

Anna Treschow
SABO

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2