Piratjägare på väg till Hollywood

Robert Karjel är en man med många strängar på sin lyra. När han inte är på FN-uppdrag utanför Somalias kust för att jaga pirater skriver han thriller-romaner och föreläser om bland annat ledarskap och medarbetarskap. Talarforum har träffat Robert Karjel för att prata om nästa stora projekt i hans liv, någonting som de flesta författare bara får drömma om. Roberts bok "De redan döda" ska bli tv-serie i USA, producerad av det legendariska filmbolaget 20th Century Fox.

– Det känns naturligtvis stort. Men mest av allt känns det väldigt mäktigt. Men jag har inte sprungit runt i huset och skrikit för full halt i två veckor och bara druckit champagne och ätit gåslever. Utan det har mer varit ”kan det vara så här?” och ”stämmer det här?”, säger Robert

– Det svenska produktionsbolaget, Yellow Bird, säger att det inte blir större än så här. ”De här är de största fiskarna i vårt filmakvarium”. Då blir jag bara ”Jaha”. Och det är inte falsk blygsamhet utan det är verkligen svårt att förhålla sig till att boken ska bli tv-serie i USA. Det är ju naturligtvis jättekul. För jag har ju i någon mån drömt om det. Men det är som att hålla på med en idrott och drömma om att vinna OS. Det har ju inte känts som att en vidare realistisk dröm.

Producenterna säger att det är viktigt att det blir en svensk i huvudrollen. Det har fått många tidningar att börja spekulerar i vem det kan vara. Bland andra så har Alexander Skarsgård nämnts. Robert håller med om att det finns en poäng att den som spelar huvudrollen är svensk. Men han har inte själv utsett någon egen favorit

– I boken finns det egentligen två huvudroller med svensk koppling. Jag tror att det underlättar väldigt mycket om även de som spelar de rollerna har koppling till Sverige. Men jag har inte ens funderat på vilka skådespelare det skulle vara, säger Robert och ler.

– Jag är inte den som har sista ordet. Nu ska boken omvandlas till ett manus, sedan ska den rollsättas och allt annat de håller på med i filmbranschen. Det finns just nu inte ens något datum när de ska börja filma. Det är många steg i de processerna där jag inte är inblandad.

Att få ihop alla sina egna roller, allt från överstelöjtnant och piratjägare till författare och föreläsare har Robert inga större problem med. Han försöker snarare tona ned sig lite för att göra det möjligt att träffa andra på riktigt.

– Jag tycker väldigt mycket om att träffa nya människor. Jag tycker om att vara på middag och lära känna nya personer. Men om jag då sitter och drar harangen om att jag är författare, överstelöjtnant, föreläsare och piratjägare, då kommer det att ta två timmar innan jag är klar. Och följdfrågorna jag hört alla varianter på, säger Robert

– Konversationen kommer inte vara speciellt intressant och den kommer vara väldigt ensidig. Så jag brukar säga att jag jobbar i försvaret. För försvaret är inte så oerhört positivt samtidigt som är rätt diffust. Då tänker de säg att jag går på någon kaserngård och går ibland till skjutbanan. Det ger mig och de jag sitter till bords med tid att prata om någonting tillsammans, istället för att det bara ska handla om mig, säger Robert som just nu är tjänstledig från försvaret och därför har mer tid till att skriva nya böcker och hålla fler föredrag om medarbetarskap, ledarskap och lagsamverkan.

Boken ”De redan döda” kan du köpa på Adlibris

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2