> > > >

Nobelpristagare: Robotarna kommer att ta över!

Robotarna är på väg att konkurrera ut lönearbetarna. Möjlighetssamhället är på väg att försvinna. I framtiden kommer vår möjlighet att lyckas vara helt avhängig på de ekonomiska tillgångar vi ärver av våra föräldrar. Nej det här är inte en gammal trött marxist som går på tomgång utan 2008-års nobelpristagare i ekonomi, nationalekonomen Paul Krugman, som för en kort tid sedan på sin new york times-blogg förutspådde framtiden efter att ha studerat hur industrin har utvecklats de senaste åren.

Enligt Paul Krugman så har den stora inkomstförskjutningen de senaste årtiondena inte varit mellan chefer och anställda utan mellan lönearbetare och kapitalägare. Detta till följd av att arbetskraft blivit allt billigare samtidigt som vinsterna har ökat. Industrijobben har flyttat från väst till öst, en avgörande del till Kina. Men nu har den tekniska utvecklingen gjort att robotar kan göra samma arbete fast med jämnare kvalitet, större precision och framförallt betydligt billigare. Detta har i sin tur medfört att amerikanska företag har börjat ta hem sina fabriker från Kina för att, med de billigare robotarna i tillverkningen, även kunna dra nytta av bättre infrastruktur och billigare logistikkostnader till den inhemska marknaden.

Om detta är en trend som fortsätter in i framtiden är det meningslöst, menar Paul Krugman, att fortsätta prata om att utjämna ojämlikheter.
”Bättre utbildning kommer inte leda till en utjämning om den stora vinsten helt enkelt bara går till de med störst ekonomiska tillgångar”, hävdar Krugman.
”Att försöka skapa ett möjlighetssamhälle (…) kommer inte göra varken till eller från om den absolut viktigaste tillgången du kan utrustas med i livet är den förmögenhet du ärver av dina föräldrar”, fortsätter han.
”Man kan uppfatta det här som ekon av gammal marxism men det är inte ett skäl till att bortse från fakta. Och vad dessa fakta implicerar. Jag tycker att det är hög tid att vi börjar vara uppmärksamma på dessa fakta vad de implicerar” avslutar Paul Krugman sitt blogginlägg.

Robot

Kontakta oss

Stockholm: 08-545 535 00
Göteborg: 031-719 65 00
Malmö: 040-600 70 70
E-post info@talarforum.se Lediga tjänster

Nyhetsbrevsartiklar

Google translate

Talarforum i Skandinavien AB, Norr Mälarstrand 6, 112 20 Stockholm. Tel: 08-545 535 00. E-post info@talarforum.se

Cookies Webbkarta