Om du kan bättre – borde du?

Olof Röhlander

Den 5 december år 2009 avled en av mina inspirationskällor. En amerikansk föredragshållare och affärsfilosof vars namn var Jim Rohn. Vid ett tillfälle ställde Mr Rohn en fråga till sin publik:

"If you could do better - should you?"

Det har nog inte gått en dag utan att jag funderat på och inspirerats av den där frågeställningen. Om jag vet att jag kunde prestera bättre, borde jag då göra det? Det jag gillar extra mycket med den är att den inte säger: Om du vet att du kan bättre, varför gör du inte det då? Eller If you could do better, why shouldn't you? Näe, den här är bättre än så, mer indirekt. Den ger mottagaren ett val. En öppning för flera alternativa svar och tolkningar. Det uppenbara, att 'självklart borde man göra mer om det är möjligt', blir inte fullt lika tvärsäkert när man sätter det i en annan kontext.

Är det så att priset för att ge ännu mer av dig själv i vissa fall är för högt, att det inte är värt det? Är det värt att offra kvalitetstid med barnen för att slipa på en rapport som redan är tillräckligt bra? Eller är det de facto så att du ibland gör det för lätt för dig, att du medvetet eller omedvetet spar på krutet i onödan och kanske satt för låg standard för dig själv?

Ibland kan alltså frågeställningen 'om du kan bättre - borde du?' fungera som en tankeställare för att lugna ned sig lite och låta bra få vara bra nog. Andra gånger kan du låta den få sjunka in och få dig att ta tag i det som du borde gjort för länge sen. Fundera på vad den står för utifrån där du är idag. Du kommer märka hur mycket den kommer att kunna guida, inspirera och coacha dig. Använd den både i ett större perspektiv utifrån livet i stort men även in i den arbetsuppgift du har framför dig just nu. Samma fråga kan ha många svar beroende på vad den riktas emot.

Jag lät aldrig Jim Rohn få veta hur mycket han betytt för mig. Jag kan ångra det lite grand nu när det är för sent, men jag tackar genom att dela några av hans tankar vidare med er istället. Den här frågeställningen kan nämligen användas överallt, i så många situationer.

En utmaning, ett träningspass, ett mål, ett projekt, ett samtal, ett möte, en arbetsuppgift, stor som liten. Fråga dig själv:

If you could do better - should you?

Du har svaret.

Några av våra kunder om oss

Har alltid varit nöjd i mina kontakter med Talarforum. Ett företag att lita på och som lyssnar på kundens önskemål. Förslagen man får är alltid överensstämmande sedan får man välja beroende på fokus och målgrupp

Marie Tilly
Täby Kommun

Talarforum har mycket kunnig personal med kundens behov i fokus. Dom försöker alltid hitta en lösning som kunden är nöjd med och uppfyller förväntningarna och syftet med föreläsningen och förfogar över några av Sveriges absolut bästa föreläsare! Som kund hittar vi alltid någon föreläsare som passar vårt syfte och önskemål. Talarforum guidar och stöttar alltid med det mesta kring föreläsningarna på ett föredömligt vis! Som kund känner vi oss alltid trygga med Talarforum och får alltid professionell support och service.

Thomas Jansson
Trollhättans Stad

Med Talarforum kan vi alltid känna oss trygga med att få det vi önskar, de är lyhörda och lyckas alltid matcha rätt utifrån våra önskemål. Att de är professionella och serviceinriktade i sitt arbete gör valet att vara kund enkelt. Jag kan varmt rekommendera att anlita Talarforum.

Anna Raftheim
SATS Sports Club Sweden AB

Vi anlitar Talarforum för att det är så otroligt tryggt och skönt att samarbeta. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. De har en fingertoppskänsla och professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Talarforum, ni kommer inte att bli besvikna.

Anna Treschow
SABO

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2