Sveriges kvinnliga version av Jerry Maguire

Nina Wennerström

Nina Wennerström är sportagenten och tävlingsdirektören som etablerat sig den mansdominerade sportmanagementbranschen. Hon är även en uppskattad föreläsare och vi passade på att ställa några frågor till henne.

Du är bland annat agent för Robin Söderling. Vad är de viktigaste egenskaperna som krävs av en agent som jobbar med världsstjärnor?

Att jobba långsiktigt och alltid se till klientens bästa. Du kan bara få ett gott rykte som agent om du jobbar hårt, ärligt och professionellt. ”Under promise and over deliver” är mitt måtto.

Hur går det till när du upptäcker en blivande stjärna?

Jag talar ogärna om spelare som ”säljprodukter” men medger gärna att en stjärnspelares ”livslängd” är kort och det gäller att ta tillvara på de möjligheter som finns i varje ögonblick. Min uppgift är att hjälpa spelaren så att han/hon om möjligt kan trygga sin framtid med hjälp av sina idrottsframgångar och den publika uppmärksamhet som dessa medför.
Jag iakttar och försöker fokusera på:
Spelförmåga - inklusive teknik och taktisk förmåga

Fysisk förmåga - en vältränad kropp ökar sannolikheten för en lång och skadefri karriär och är också ett måste för att hänga med i dagens kraftfulla spel

Mental styrka – vinnarinstinkt och förmåga att hantera press

Hemma marknad – just nu är till exempel Kina en växande marknad vilket gör att det finns goda sponsormöjligheter for framgångsrika atleter från Asien. Brasilien satsar också hårt nu på grund av OS 2016.

Personlig karisma/utstrålning. Idrott är show business och spelare som har utstrålning och bjuder på sig har ofta lättare att gå hem hos sponsorn. En riktig stjärna kombinerar en extraordinär fysisk och atletisk förmåga med personlig charm och karisma. Då lyser man!

Det är ganska ovanligt med yngre kvinnor i din bransch. Har du stött på några fördomar?

Ja det är ovanligt att vara kvinna och sport agent men jag har aldrig stött på fördomar. Jag har istället insett att jag har vissa fördelar som kvinna. Jag har alltid varit mig själv. Inte försökte tävla på männens villkor utan istället utnyttjat de styrkor jag har som kvinna - utan att kompromissa med min jämlikhet. Jag har helt klar en ”mjukare” approach än de manliga sportagenterna. Jag tror det största misstag en kvinna kan göra i en mansdominerad bransch är att försöka bli tuff som en man och ”bevisa” något. Då går man in i en roll istället för att bara vara sig själv – och i längden orkar man inte spela någon man inte är. Då tappar man sin glädje i jobbet.

Du är turneringsdirektör för Sony Ericsson Swedish Open i Båstad. Vad är den största utmaningen med att leda en så stor turnering?

När turneringen startade i Båstad, för 3 år sedan, var kunskapen om damtennis mycket liten så största utmaningen var att sprida kunskap. Tjejtennisen är världens största professionella idrott för kvinnor idag. Utmaningen var att skapa intresse och få fler tjejer att våga satsa, få media att börja skriva om tjejtennis och få sponsorer att investera och få folk till läktaren. Syftet med tävlingen var att väcka inspiration och drömmar för våra unga talanger i Skandinavien. Idag är världsettan i damtennis från Danmark och Helsingborgtjejerna Johanna Larsson och Sofia Arvidsson är etablerade toppspelare och de fyllde i somras läktarna i Båstad och hela mediasverige var på plats och sponsorerna vågade satsa. Tjejtennisen har äntligen fått sitt välförtjänade lyft – men det tog sin tid.

Du har 8 sm-guld i tennis. Får du inte själv lust att gå ut och spela igen?

Nej inte alls. Min karriär är över för länge sen. Jag nådde mitt max och jag gav verkligen allt från 12 års ålder till dess att jag var 20 år. Det räckte dock inte till ett internationellt genombrott. Konkurrensen är brutal. Dock var åren som elitidrottare några av de mest lärorika i mitt liv; det var en uppfostran i disciplin, ansvarstagande, målinriktning och fighting spirit. Jag lärde mig att hantera motgångar och att det finns inga genvägar till framgångar.

Vilka ämnen föreläser du helst om?

Sport management – en inblick i en växande bransch
Idrott och affärer – från ett kvinnligt perspektiv
Inspiration – att våga gå sin egen väg och ge sig in i en mansdominerad bransch
Sportagentens tillvaro och utmaningar

Några av våra kunder om oss

Vi anlitar Talarforum för att det är så otroligt tryggt och skönt att samarbeta. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. De har en fingertoppskänsla och professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Talarforum, ni kommer inte att bli besvikna.

Anna Treschow
SABO

Talarforum har mycket kunnig personal med kundens behov i fokus. Dom försöker alltid hitta en lösning som kunden är nöjd med och uppfyller förväntningarna och syftet med föreläsningen och förfogar över några av Sveriges absolut bästa föreläsare! Som kund hittar vi alltid någon föreläsare som passar vårt syfte och önskemål. Talarforum guidar och stöttar alltid med det mesta kring föreläsningarna på ett föredömligt vis! Som kund känner vi oss alltid trygga med Talarforum och får alltid professionell support och service.

Thomas Jansson
Trollhättans Stad

Med Talarforum kan vi alltid känna oss trygga med att få det vi önskar, de är lyhörda och lyckas alltid matcha rätt utifrån våra önskemål. Att de är professionella och serviceinriktade i sitt arbete gör valet att vara kund enkelt. Jag kan varmt rekommendera att anlita Talarforum.

Anna Raftheim
SATS Sports Club Sweden AB

Har alltid varit nöjd i mina kontakter med Talarforum. Ett företag att lita på och som lyssnar på kundens önskemål. Förslagen man får är alltid överensstämmande sedan får man välja beroende på fokus och målgrupp

Marie Tilly
Täby Kommun

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2