Svenske Googlechefen: Hur ser världen inte ut om 50 år?

Google har det senaste årtiondet rankats som ett av de mest innovativa företagen i världen. Allt från sin sökmotor, sina kartor och mobilapplikationer till annonser och dess omtalade företagsklimat har gjort Google till en del av varje mans vardag. Som samhällspolitisk chef (eller Director of Public Policy som är hans officiella titel) är Nicklas Lundblad en av de absolut högsta cheferna på företaget och hans ord väger tungt när beslut ska fattas om Goggles utveckling. För att kunna fatta beslut om framtiden som gör att Goggle fortsätter vara ett av världens mest innovativa företag måste man ha metoder att använda sig av för att göra sig en bild om hur världen kan se ut, om säg 50 år. Nicklas delar här med sig av ett sätt som han använder sig av för att prognostisera framtiden.

Hur går det till när vi gör framtidsprognoser? Nicholas Nassim Taleb har i sin senaste bok en intressant observation om just detta. Han skriver att vi oftast ser på dagens situation och sedan lägger vi till nya saker som vi tror kommer att komma. Vi talar om flygande bilar, robotar, kanske talar vi också om rymdkolonier och AI — alla intressanta förutsägelser, men knappast unika eller ens särskilt informativa. Åtminstone inte i den meningen att vi förstår hur vi kan sprida risk. Vad vi istället borde göra är att se på framtiden och fundera på vad vi tror kommer att försvinna. Den sortens negativa framtidsprognoser, som utgår från vad som inte kommer att finnas kvar är intressantare, och mycket mer kraftfulla. Ur ett metodologiskt perspektiv är det en nyttig övning. Pröva själv:

  • Kommer vi att twittra om 50 år?
  • Kommer vi att använda Facebook om 50 år?
  • Kommer vi att söka på nätet om 50 år?
  • Kommer vi att läsa Jim Collins om 50 år?
  • Kommer vi att läsa Aristoteles om 50 år?
  • Kommer FN finnas om 50 år?
  • Kommer katolska kyrkan finnas om 50 år?
  • Kommer det att finnas böcker om 50 år?
  • Kommer det att finnas tidningar om 50 år?
  • Kommer Internet att finnas kvar om 50 år?

Formulera en negativ framtidsprognos, som består endast av de saker som du tror inte kommer att finnas kvar, och ansträng dig för att inte försöka förklara vad som finns i stället, utan bara fokusera på vad du inte tror kommer att överleva. Skriv ned dem, och fundera sedan på hur dessa försvinnande fenomen kommer att påverka oss, och hur de bör påverka vad du ägnar tid åt och hur du väljer att leva, rekommenderar Taleb.

Det är en rolig och intressant övning.

Nicklas Lundblad
Samhällspolitisk chef (Director of Public Policy) på Google

Några av våra kunder om oss

Har alltid varit nöjd i mina kontakter med Talarforum. Ett företag att lita på och som lyssnar på kundens önskemål. Förslagen man får är alltid överensstämmande sedan får man välja beroende på fokus och målgrupp

Marie Tilly
Täby Kommun

Talarforum har mycket kunnig personal med kundens behov i fokus. Dom försöker alltid hitta en lösning som kunden är nöjd med och uppfyller förväntningarna och syftet med föreläsningen och förfogar över några av Sveriges absolut bästa föreläsare! Som kund hittar vi alltid någon föreläsare som passar vårt syfte och önskemål. Talarforum guidar och stöttar alltid med det mesta kring föreläsningarna på ett föredömligt vis! Som kund känner vi oss alltid trygga med Talarforum och får alltid professionell support och service.

Thomas Jansson
Trollhättans Stad

Med Talarforum kan vi alltid känna oss trygga med att få det vi önskar, de är lyhörda och lyckas alltid matcha rätt utifrån våra önskemål. Att de är professionella och serviceinriktade i sitt arbete gör valet att vara kund enkelt. Jag kan varmt rekommendera att anlita Talarforum.

Anna Raftheim
SATS Sports Club Sweden AB

Vi anlitar Talarforum för att det är så otroligt tryggt och skönt att samarbeta. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. De har en fingertoppskänsla och professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Talarforum, ni kommer inte att bli besvikna.

Anna Treschow
SABO

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2