Experten tipsar – Så håller du nyårslöftet att röra på dig

Leila Söderholm

Snart kommer den tid på året då vi bombas med vännernas, kollegornas och grannarnas ambitioner i gymmet. Vi lockas spendera dyra pengar på utrustning, kläder och teknik som ska mäta våra förbättringar. Plånboken gapar tom inte bara efter julen och det nya året utan också efter inköpet av gymkort. Vi kan följa våra kompisar ute i löpspåret via en app, med hjälp av ett chip i skorna så ser vi till och med hur många steg som tas per minut. Det är lätt att få uppfattningen att hela landet tränar, men i själva verket är det långt ifrån sant. Många människor har dåligt samvete och känner misslyckande för att de inte åker med på träningståget. Om vi inte attraheras av att träna på det sättet, vad gör vi då?

En minuts promenad minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2.

Kroppen behöver inte bara rörelse i januari, den har samma behov året om. Det är lätt att förringa den lilla rörelsen, men idag vet vi, mot bakgrund av flera studier, att vartenda steg räknas. En minuts promenad minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2. Ökar vi till tio minuter så minskar risken ännu mer. Viktiga processer stannar av när vi sitter stilla, men med smygträning startar vi upp dem igen. Om vi varje dag rör oss fem minuter genom att ta trapporna, ta aktiva pauser på jobbet (bensträckare) och låtsas att vi tappade pennan så att vi får böja på benen så får vi på ett år ihop hela 30 timmars rörelse! När vi kommer hem plockar vi undan skor i hallen och böjer på knäna lite extra, till middag vispar vi ihop en sås för hand och kör kanske ett varv med dammsugaren efter middagen. Då har vi fem minuters rörelse till per dag, vilket på ett år blir 60 timmar. När vi får frågan -Var tränar du? Så är det lätt att svara –Jag tränar 60 timmar trappor per år, själv då? De små tillfällena av rörelse blir oceaner av tid när vi summerar dem på ett år.

Under många år har jag fascinerats av de små rörelserna, de som går att smyga in när jag gör annat. Jag har gjort det till min egen sport att spänna rumpan mitt i ett samtal med någon och jobba med ansiktet så att ingen ser vad jag gör. Jag har provat att träna mage i mötet med min bankman, träna låren hos frisören och blivit expert på att hitta rörelse när jag lagar mat eller viker tvätt. Upplevelsen när vi smyger in rörelse utan att det tar tid är magisk och belöningen omedelbar. Istället för att känna mig misslyckad för att jag inte får till träningen känner jag mig både nöjd, glad och hälsosam. Om vi ska skapa mer hälsa och glädje på arbetsplatsen så är det viktigt att våra arbetsgivare uppmuntrar till mer vardagsrörelse.

Gör det till en vana att ta en paus varje halvtimme, gå ett varv på kontoret eller i köket, dansa till en favoritlåt varje dag efter jobbet, småspring mellan köket och vardagsrummet, gör fem armhävningar mot en vägg varje gång toaletten får ett besök. Hjälp varandra, sträck ut en hand och locka med dig dina vänner, familj eller arbetskamrater. Mer glädje på jobbet och hemma får vi på köpet.

Hälsa är inte tånaglar som är blåa efter ett Maraton eller att känna misslyckande och dåligt samvete över gymkortet som ligger oanvänt i plånboken. Hälsa är när vi lägger in små förändringar som vi klarar av att hålla som en ny vana. Det föder glädje och det är hälsosamt om något.

Spänn rumpan nu och lova att alltid ta trappen varje dag i decennier framöver. OBS! behöver inte ens postas på Facebook!

Leila Söderholms 100% engagemang smittar. I sina inspirerande föreläsningar blandar hon humor, igenkänning och allvar. Med varm ton stärker hon arbetsglädjen, ger motivation och får företag att jobba för ett gott medarbetarskap. Med 20 års erfarenhet av att coacha personal till mer glädje och bättre hälsa har hon en rik kunskapskälla att ösa ur. Leila är expert på TV4, frilansande medarbetare på Sveriges största magasin och pryder mjölkpaketen med sina enkla och roliga tips. Boka Leila och väck den inneboende kraften och skapa välmående hos dina medarbetare. Hon är även nominerad till Årets talare – Genombrott.

Läs mer och boka Leila Söderholm

Snabbfakta:
Av: Leila Söderholm
Född:-71
Bor: Stockholm
Gör: Föreläsare, författare, träningsexpert
Aktuell med: Boken Smygträna (Norstedts förlag)

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2