Ann Linde

Ann Linde

Tidigare utrikesminister, handels-, EU- och Norden-minister

Ann Linde är en av Sveriges mest erfarna utrikespolitiker. Hon har varit central i sådant som t ex NATO-processen, hanteringen av den ryska invasionen av Ukraina, evakueringarna från Afghanistan och de 9000 svenskar som blev strandade under pandemin.

2021 var Ann ordförande för OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Hon hanterade då flera kriser och drev igenom epokgörande beslut om exempelvis klimat och säkerhet. I regeringen Löfven 2014 blev hennes första uppgift att som statssekreterare leda regeringskansliets krishantering, med svåra uppgifter som den stora flyktingvågen 2015, terroristattackerna som skakade Europa och den våg av svenskar som anslöt sig till IS. Som EU-minister, Internationell sekreterare för Socialdemokraterna och chef för det Europeiska Socialdemokratiska Partiets internationella avdelning i Bryssel, har Ann Linde en gedigen erfarenhet av EU-frågor.

I rollen som handelsminister var hon med om att inom EU förhandla fram viktiga handelsavtal och ledde ett stort antal exportfrämjande delegationer till olika delar av världen. Dessa erfarenheter gör att Ann Linde både kan berätta om historiska händelser i krisens öga och dela med sig av sina erfarenheter, liksom göra aktuella utrikespolitiska analyser.

Att vara kvinna i mansdominerade miljöer har också inneburit utmaningar. Ann Linde är en ofta anlitad föredragshållare internationellt om jämställdhet, feministisk utrikespolitik och om hur härskartekniker kan hanteras, med egna erfarenheter som grund.

Ann Linde har ett imponerande globalt nätverk som började byggas upp redan som ungdomspolitiker under 80-talet. Hon anställdes i slutet av 80-talet i regeringskansliet och har arbetat på flera departement, såsom Utrikes-, Försvars-, Närings-, Civil- och Justitiedepartementen.

Ann Linde anpassar sina anföranden efter era behov.

Pressbilder

Ann Linde

Ann Linde

f.d Utrikesminister

Fotograf: Kristian Pohl

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2