Anders Pärson
Fotograf: Robert Henriksson

Anders Pärson

Så coachar man på elitnivå

Anders Pärson har tränat Thomas Fogdö och Fredrik Nyberg till toppresultat, främst är han dock känd för sina framgångar med Anja Pärson och det kvinnliga skidlandslaget. Anders berättar om sina värderingar och "kontroversiella" träningsmetoder.

Anders Pärson är född och uppvuxen i en lappländsk fjälldal i byn Umfors. Anders berättar om livet som skidåkare i Tärnaby. Byn på ca 500 invånare där skidåkningen är som en "religion" och som har fler Mästerskapsmedaljer och Världscupsegrar än någon annan by i världen.

Anders nådde själv som alpin skidåkare svenska nationella eliten. Intresset för att bli tränare väcktes när han kände den positiva effekten efter att en tränare givit honom beröm för första gången. Under några år var han tränare för finska herrlandslaget för att sedan träna och leda svenska herrlandslaget till OS i Lillehammer. Anders blev Anja Pärsons personliga tränare 2003.

Anders berättar om vad som är viktigt att tänka på som tränare – att ha total fokus på utövaren och att vara genuint intresserad även av personen bakom "tävlingsmänniskan". Efter det är en tränares främsta uppgift, enligt Anders, att ge åkaren en chans att bli bäst genom att motivera och inspirera. Han berättar om vilka normer han använder för att skapa positiv energi. Anders ger även sin syn på hur man förstärker självförtroendet hos den aktive.

Han berättar vidare om mästerskapsmedaljer, om sådant som du inte hört förut. Till exempel får du höra när Anja skadar sig på uppvärmningen under Turin OS. Om när Anja åkte med snöbollar vinande runt sig då hon skulle åka mot seger i Maribor. Samt hur det blev möjligt att ta 5 medaljer varav 3 guld i Åre VM 2007. För att bara nämna några av de fantastiska historierna från sin karriär Anders delar med sig av.

Idag är Anders rådgivare till Tärnaby alpina gymnasium och har en del privata slalomträningar och föreläsningar där han berättar om hur viktigt det är att ha ett mål. Anders delar med sig av sin erfarenhet om vad som krävs för att man som caoch ska nå toppen.

Pressbilder

Anders Pärson

Anders Pärson

Fotograf: Robert Henriksson

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2