Varför ska vi våga ha tillit?
Kristina Paltén
I en tid när det mesta med Mellanöstern förknippas med problem och konflikter snörde Kristina Paltén på sig löparskorna och korsade Iran, en sträcka på 1840 kilometer. Syftet med löpningen var att undersöka vad som händer när en person från en kultur lägger hela sin tillit i händerna på ett folk från en annan kultur som hon dessutom förknippar med fördomar och rädslor. Kristina ställde frågan till sig själv; Vad innebär det om tillit fungerar? Hur skulle det påverka henne och den västerländska kulturen om löpningen föll väl ut? Och hur skulle det påverka Kristina och relationen mellan islam och västvärlden om löpningen innebar våldtäkt, misshandel och fängelse?
En definition på tillit är att vara sårbar, utan garantier. Det var precis det Kristina var när hon sprang ensam längs vägarna och sov över hos främlingar. Lika tillitsfulla och sårbara var de människor som tog emot henne; det är inte många som släpper in en främling i sitt hus för att övernatta.
Tillit är ett fundament i vår demokrati. Det är även grunden till väl fungerande företag och organisationer. Tillit innebär att ta risker och att vara sårbar. Tillit kittar ihop människor och gör livet enklare att leva. Ändå är det få som ger sig ut i det okända, utan några som helst garantier. Det är inte konstigt - människan är designad för att överleva, inte för att leva. Men det är först i det okända som vi verkligen lever och upptäcker våra förmågor.
Det är i det sårbara, i tilliten, som det magiska händer. Det är då vi åstadkommer mycket mer än vi någonsin kunde tro. Tillit och sårbarhet är magiska nycklar till att uppleva och skapa sådant vi aldrig trodde skulle vara möjligt.
Vad händer med mig, på min arbetsplats och i världen när jag vågar känna och agera i tillit till det största av allt – min egen förmåga och livet självt?