Kerstin Hesslefors Persson

Kerstin Hesslefors Persson

Livet händer

Det plötsliga och oväntade livet drabbar oss alla, ibland med ett tydligt utropstecken – abrupt och oönskat.

Det är svårt att återvinna tillit som blivit kantstött. Är bevarad tillit till livet möjlig när livet tar en annan vändning än vi hade önskat eller anat och vi blir tilltufsade längst där inne? Hur samlar vi ny energi och nytt mod när vi blivit svikna, tappat lusten och engagemangsglöden slocknat?

Vi går till jobbet som hela människor. Ledarskap är att ta ansvar i de sammanhang som är våra, angeläget både för den som leder och den som följer. Det existentiella är i hög grad allmänmänskligt. Existentiell hälsa rör våra grundläggande tankar och känslor i relation till oss själva, våra sammanhang och uppfattningar.

Att vara ledare och människa pågår i samma person samtidigt, alla våra erfarenheter finns i oss. På jobbet stänger vi av privatlivet för att fokusera på våra uppgifter. Hemma släpper vi jobbet för att koppla av och göra annat. Ibland löser vi privata problem på jobbet, andra gånger jobbar vi på ledig tid.

Existentiellt ledarskap berör vad det är att vara människa i de sammanhang som vi har ansvar för i vår väv av arbete, fritid, familj och vänner. Ett ledarskap som vill se hela människan.

Kerstin var den första kvinnan som blev domprost i Lund, när Svenska kyrkan var inne i en strukturförändring beslutad av kyrkomötet. Tjänsten innebar därför att hon blev förändringsledare i en stor nationellt styrd omorganisation. Ett stimulerande arbete som på många sätt också innebar att jobba i motvind. Efter drygt trettio år som präst och med studier inom såväl teologi som arbets- och organisationspsykologi är hon van vid att inspirationstala kort eller långt, jobba med processer, handleda ledare, leda samtal i grupp och vara moderator. Hon talar utifrån teman som "Existentiellt ledarskap", "Konsten att vara rädd om sig" och "Att leda och bli ledd".

Kerstin är intresserad av existentiella perspektiv på hur vi kommunicerar med varandra på vår tids arenor. Hon skriver prosa och poesi, en del av hennes texter är också tonsatta, några som psalm. Det poetiska språket med rika metaforer på litet utrymme lockar – att hitta form och rytm, måla nyans och bild.

Det är roligt att leda. Under hela sitt yrkesverksamma liv har hon varvat att vara ledare med att vara medarbetare, att själv utbildas och att inspirera andra.

Kerstin Hesslefors Persson (f 1960) är präst och författare (prästvigd -85 medlem i Sveriges Författarförbund -03). Domprost i Lund (14-16) och kyrkoherde i Lunds Allhelgonaförsamling (08-13). Dessförinnan har hon arbetat med ledarutveckling som stiftsadjunkt i Göteborg och som konsult.

Som åttafaldig Anders Frostensonstipendiat blev Kerstin uttagen till och deltog i stiftelsens första psalmskola under två år samt, som en av tolv stipendiater, i den tvååriga fördjupade psalmskolan.

Kerstin är tidigare krönikör i GP, Kyrkans tidning och Budbäraren. Hon skriver främst för Argument förlag och Verbum förlag.

Kerstin är aktuell med två böcker:

Livet händer!
Existentiella perspektiv på ledarskap – en bok om att vara kvinna och ledare i Svenska kyrkan, driva en många gånger impopulär omorganisation i en idéburen organisation och abrupt förlora tjänsten efter tre år. Det är också en bok om vänskap som växer sig stark i livets slutskede, om att bli fri från nervsmärta, försöka återvinna tillit och dra lärdomar för framtiden. Hennes allmänmänskliga reflektioner har många bottnar och ger klok insikt både i att leda och att leva.

Jag rekommenderar speciellt dig som har makt att påverka andra människors liv att läsa den. Boken ger insikter om vad som händer när någon blir av med det som är viktigt i livet, hur vi alla enskilt och som arbetsgivare kan och bör agera och beskriver en möjlig väg tillbaka. - Monica Sölvesdotter Olsson på Diakonibloggen.

Brinna, bli bränd, glöda igen.

Om energiläckage och vägen vidare – en bok om livet nära och över gränsen för ork och förmåga, men också om återhämtning. Bokens grundton är tillit och hopp och sedan den först gavs ut 2001 har den fått vara till hjälp för tusentals läsare. Det är en bok både för dig som är farligt nära gränsen för vad du orkar med och dig som gått över den gränsen. Även du som anhörig och vän kan få ny insikt och hitta nycklar för att vara ett gott stöd. Det finns en väg igenom energiläckaget. Det går att hitta glöden igen.

… och plötsligt får ordet utbränd liv igen. Boken ökar definitivt sin läsares förståelse för en utarbetads symtom. - Tinni Ernsjöö Rappe i Civilekonomen.

Pressbilder

Kerstin Hesslefors Persson

Kerstin Hesslefors Persson

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2