Claes Hultling
Tillbaka till livet
Claes Hultling är en svensk narkosläkare, föreläsare och samhällsdebattör.
Den 31 maj 1984, tre veckor före sitt eget bröllop, dök Claes Hultling på en sten och bröt nacken. Han blev förlamad från bröstet och ned. Hultling har sedan dess ägnat sitt liv åt rehabiliteringsmedicin för ryggmärgsskadade personer. Han har en son som var det första barnet i världen att födas med en ryggmärgsskadad man som far med hjälp av In vitro-fertilisering.
Claes Hultling är förlamad efter dykolyckan. Han har trots sitt mycket omfattande rörelsehandikapp arbetat heltid, kappseglat i Paraolympics i Sydney och har dessutom rest ensam i världen och klarat sig själv både i Sydamerika och Asien. Med hjälp av en stark vilja och stor kunskap, envishet och fokusering genomförde han världshistoriens kortaste rehabiliteringsperiod för en person med bruten nacke. Han återgick i arbete mindre än sex månader efter olyckan.
Claes Hultling är tillsammans med Richard Levi grundaren till Stiftelsen Spinalis och Spinaliskliniken, en specialistklinik för personer med ryggmärgsskada. Stiftelsen Spinalis är en allmännyttig stiftelse, vars huvudmål är att främja forskning och behandlingsutveckling inom ryggmärgsskadeområdet. Han arbetar även med Botswanaprojektet, med syfte att utveckla en nationell rehabiliteringsklinik för personer med ryggmärgsskada. Stiftelsen Spinalis startade projektet, med personal från Spinaliskliniken och Rehab Station Stockholm. Det är ett samarbete med Sida och Botswanas hälsoministerium.
Hans arbete har bland annat belönats med RFSU-priset, H.M. Konungens medalj och han har även blivit utnämnd till Årets Företagare i Solna. Han har varit gästprofessor vid den neurokirurgiska kliniken på Stanford University i USA och är sedan 2010 medlem i S:t Eriks ögonsjukhus styrelse.
Han har sommarpratat och vid flera tillfällen har han även medverkat i andra radioprogram på Sveriges Radio som "Tankar för dagen". Claes Hultling kan föreläsa från en timme till att leda seminarier under en dag. Många gånger har föreläsningarna fokuserat på hur man får medicinsk personal eller patienter och anhöriga att vilja orka jobba vidare. Som inspiratör, kreatör, idéspruta med mycket vital kraft sprider han glädje och eftertänksamhet med sina föreläsningar.