Bea Uusma
Fotograf: Anna-Lena Ahlström

Bea Uusma

Expeditionen – Mysteriet, passionen och modet att våga

Vad som började som ett vanligt intresse blev snart en besatthet. Trots att hon egentligen är en ovanligt bekväm person som hatar att frysa har hennes passion fört henne till Nordpolen.

Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasballong, riktning Nordpolen. En djärv idé, chanslös från start. Snart befinner sig tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm. År 1930 hittas männen på en öde glaciärö i ishavet. Deras infrusna dagbok meddelar: nödlandning på isen efter tre dagar i luften. I månader drar de sina flera hundra kilo tunga slädar och försöker ta sig tillbaka till fast mark. Iland på Vitön upphör plötsligt alla anteckningar.

I snart hundra år har läkare, polarhistoriker, författare och journalister försökt lösa gåtan vad som hände på Vitön. Varför dog expeditionsmedlemmarna innan de ens packat upp slädarna, med varma kläder ouppackade, med matkonserver oöppnade, med tre fungerande gevär och lådvis av ammunition?

Bea Uusma är författare, läkare och illustratör. I femton års tid har hon försökt knäcka den medicinska deckargåtan om vad Andrée-expeditionen dog av. Hon har ordnat egna polarexpeditioner för att komma fram den öde ö mitt i den Arktiska packisen där expeditionen dog. Hon samarbetar med Rättsmedicinalverket, Sveriges Kriminaltekniska Laboratorium och brottsplatsanalytiker. Hon har kullkastat gamla teorier och kommer fram till helt nya svar.

Hon föreläser inspirerande om expeditionen och mysteriet, men också om passionen och modet att våga.

Bea Uusma fick Augustpriset 2013 för sin bok "Expeditionen. Min kärlekshistoria".

Pressbilder

Bea Uusma

Bea Uusma

Läkare och forskare

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2