Så minns vi Hans Rosling
Hans Gösta Rosling, föddes 27 juli 1948 i Uppsala, var en svensk läkare och professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Han var framför allt känd som en av initiativtagarna till Läkare utan gränsers Sverigesektion 1993, för sitt arbete med stiftelsen Gapminder samt för sina pedagogiska och folkbildande föredrag om global hälsa.
I hela sitt yrkesliv var han en energisk förkämpe för dem som hade det svårast.
På 1990-talet började Rosling undervisa studenter i global hälsa. Han förbryllades av deras kunskapsluckor och fördomar om utvecklingsländerna. Där började hans livsuppdrag: att förmedla en riktig bild av världen. Världen var betydligt bättre än studenterna trodde. Den var även bättre än vad i stort sett alla andra också trodde, inklusive beslutsfattarna.
En av de saker han brann mest för var att förmedla världens omvälvande befolkningsskifte: att antalet barn har slutat växa – Hans talade om ”peak child” – och att medellivslängden i hela världen nu är på samma nivå som den var i Västeuropa på 1960-talet, 71 år, på väg mot 72.
Han njöt av att finna dramatiska och drastiska formuleringar. Ofta blev de så bra för att de var just tydliga och enkla så att alla kunde ta till sig informationen och förstå. Han var aldrig arrogant men han var däremot envis, tävlingsinriktad och gillade att stå i centrum.
Han jämförde ofta dagens utvecklingsländer med det forna Sverige. Hans farmors mor föddes till ett lika fattigt land som det Moçambique han själv upplevt när han i sin läkar- och forskargärning arbetade flera gånger i Afrika. Hans insatser för att förstå och få bukt med ebolaepidemin i Västafrika är kända. Redan i början av 1980-talet var han den första att vetenskapligt beskriva en tidigare mystisk förlamningssjukdom i Moçambique.
Han hade inget till övers för romantisering av fattigdom. En favoritberättelse handlade om tvättmaskinen, som lyft hundratals miljoner kvinnor ur veritabel träldom till ett liv där de har möjlighet att tänka en smula på sig själva. ”Tack industrialisering, tack stålverk, tack kraftstation, och tack kemiska industrin som gett oss tid att läsa böcker!” sade han med eftertryck till publiken.
Att förbättra livet för kvinnor är att förbättra världen, det är uppenbart, vilken utvecklingsparameter man än studerar. Detta betonade Hans Rosling ofta. Men jämställdhet måste levas och inte bara sägas. Tidigt i sin karriär hamnade han i en situation som lärde honom just det.
Han och hustrun Agneta hade kommit överens om att dela på föräldraledigheten och hantera varandras yrkesbanor likvärdigt. ”Men när det kom till kritan fegade jag ur”, berättade Hans. En lockande läkartjänst visade sig hänga löst om han inte avstod från pappaledigheten just då. Detta förklarade han för sin hustru. Agneta satt tyst en stund, sedan reste hon sig från bordet och försvann in i sovrummet utan att säga ett ord. Efter några minuter kom hon tillbaka med en resväska i handen. ”Jag har packat dina saker”, sade hon torrt. ”Du kan gå nu.” Han avstod tjänsten.
Även om han hade fullständig kontroll på hur världen hängde ihop och hur han tänkte förmedla det kunde han ha noll koll på slipsen, vinterdäcken och biljetten. Han var en bohem och utan Agnetas noggrant arrangerade plastmapp med biljetter och vouchers i prydlig kronologisk ordning hade han snart hamnat i trassel på sina ständiga resor.
Enligt Rosling är minskningen av antal barn per kvinna i världen en framgångssaga, och den snabba befolkningstillväxten kommer att ta slut cirka 2050 då jordens befolkning planar ut på drygt 11 miljarder människor, om världens ledare fortsätter att bekämpa fattigdomen för de två miljarderna fattigaste.
Den 7 februari 2017 somnade den folkkäre professorn in efter en tids sjukdom. Hans blev bara 68 år men hans minne och kunskap kommer att leva vidare.
Fakta om Hans Rosling
- Föddes den 27 juli 1948 i Uppsala.
- Tog läkarexamen 1975.
- Upptäckte 1981 i Moçambique en förlamningssjukdom, som han beskrev vetenskapligt. Sjukdomen gavs namnet konzo.
- Var en av grundarna av den svenska sektionen av Läkare utan gränser.
- Utnämndes 1999 till professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet.
- Grundade 2005 stiftelsen Gapminder ihop med sonen Ola Rosling och sonhustrun Anna Rosling Rönnlund för spridning av en faktabaserad världsbild.
- Utsågs 2009 av en amerikansk tidskrift till en av världens 100 främsta tänkare.
- Utsågs 2012 till Årets svensk.
- Bistod 2014–2015 Liberias regering i kampen mot ebolaepidemin.
- Avled den 7 februari 2017 i sviterna av cancer i bukspottkörteln.
- Boken ”Factfulness” av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund planeras utkomma under 2017.
Läs mer om Hans Rosling
Läs mer. Elaine Eksvärd om Hans Rosling - Sverige har förlorat sin Martin Luther King, men hans ord lever kvar