5 enkla sätt att förbättra minnet

Mattias Ribbing

Har du svårt att komma ihåg namn? Kan du inte minnas vad du läste i tidningen i morse? Har du på onsdagen glömt vad du gjorde helgen innan? Vill du ha hjälp att minnas saker bättre? Mattias Ribbing är trefaldig svensk mästare i minne och officiellt rankad som det 70:e bästa minnet i världen genom tiderna. Tillsammans med hela det svenska minneslandslaget tog han Sverige till en sensationell silvermedalj i minnes-VM i London 2012. Mattias har skrivit boken ”Vägen till mästarminne” om hur man använder sitt minne bättre i vardagen för att avancera i karriären och hålla hjärnan i topptrim. Han jobbar sedan tre och ett halvt år heltid med att utbilda människor i minnesträning. Här delar Mattias med sig av några av sina bästa tips på hur man får ett bättre minne.

1. Hur du minns namn

Gör om namn till bilder. Maria kanske blir en krubba. Marianne kan bli en marianne-godis. Jan, en banan. Johan, ett juice-paket. Välj alltid det första du kommer att tänka på. Bilder med tydliga konturer minns hjärnan bäst. Se bilden framför dig samtidigt som du tittar på personen, så skapas kopplingar i hjärnan och du minns.

2. Fokusera på en sak i taget

Det är en myt att vi kan koncentrera oss på flera saker samtidigt. Istället hoppar vår uppmärksamhet fram och tillbaka, vilket tar tid och ger mindre hjärnkraft åt varje sak. När vi ger något vår fulla uppmärksamhet bildas skarpare minnen, och både resultat och effektivitet blir bättre.

3. Hur du minns enklare texter

Samtidigt som du läser ska du se innehållet framför dig som en film. Tidningsartiklar är perfekta att börja träna på. Står det om en rånare som flyr ut från en bank och jagas av två poliser, gör du det till en inre filmsnutt där du är regissören. Efteråt kan du utifrån bilderna återberätta texten med dina egna ord. Du kommer även att minnas delar i texten bättre som inte km med i filmen.

4. Sluta ursäkta dig för att du har dåligt minne

Ansträng dig istället för att minnas så gott du kan. Hjärnan blir snabbt bättre och vänjer sig vid hur du vill att den ska arbeta. Att lära sig tänka i bilder är det viktigaste. Med lite träning börjar bilderna komma allt mer automatiskt.

5. Tänk igenom dagen som varit

Ta tre minuter varje kväll som du helt ägnar åt att tänka tillbaka på de viktigaste sakerna som hänt under dagen. Personer, namn, händelser, detaljer med mera. Efter bara några kvällar kommer du märka att du minns mycket mer och att minnena finns kvar mycket längre.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2