Hem > Personligheter > Vladislav Savic

Vladislav Savic

Expert på Syrien, Ryssland och högerextremism

Vladislav Savic, tidigare Sveriges Radios utrikeskorrespondent, som under många år rapporterat från bland annat Ryssland, forna Sovjetstater, Balkan, Grekland, Turkiet, Irak, Iran, Afghanistan, Syrien, Pakistan, Qatar och Somalia.

Vladislav Savic har även rapporterat från några av världens värsta naturkatastrofdrabbade länder och regioner såsom Haiti och Iran. har även erfarenheter av FN-arbete där han arbetat som samordnare av humanitärt bistånd i regionen. Under sin tid på Sveriges Radio var han en av de mest uppskattade utrikeskorrespondenterna. Han har bland annat varit stationerad i Moskva, Helsingfors, Aten och Genève.

EXEMPEL PÅ FÖRELÄSNINGAR

Syrienkonflikten och dess granländer - den riktigt farliga krutdurken i dag:följdverkningar påverkar oss alla i dag; Sverige och övriga Europa, stora delar av Afrika, Asien, för att inte tala om grannländerna i den redan explosiva Mellanösternregionen. För det är inte bara en konflikt utan en rad konflikter, där Syrien symboliserar ett slags epicentrum som kan frammana fortsatta skalv i resten av världen. För att inte tala om att kartorna kan komma att ritas om radikalt i närområdet. Det är konflikter om demokratifrågan, gamla och "nya" religiösa politiska krafter, samt regional maktkamp.

Det är också en stridszon som orsakat den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget och som därmed även påverkar oss. För att inte tala om alla de terrordåd som blivit vanligare i konfliktområdena - men även i Europa, Afrika, Asien, USA och en rad andra delar av världen. Detta som en direkt följd av händelseutvecklingen i Syrien, Irak och grannländerna. Vilka är det som strider, vad handlar alla dessa konflikter om och vilka är det som flyr – det försöker journalisten Vladislav Savic ge svar på. Dessutom hur påverkar detta oss utifrån den "vi och dem debatten"?

Vladislav Savic har arbetat i de flesta av världens konliktområden och dessutom skrivit boken "Det Tysta Kriget – olja makt kontroll", Natur och Kultur Förlag, 2006. Boken handlar om den globala maktkampen kring de så viktiga energiprodukterna gas och olja. Är det rent av vi i väst som bär en viss skuld kring vad som sker i Mellanöstern i dag? Målet med föreläsningarna är också att bidra till nödvändig kunskap om de olika muslimska krafterna i världen.

Fördomarna och okunskapen är kanske det farligaste som omger de här olika konflikterna i och runtom Syrien i dag.

Varje gång IS, Al Qaida och andra extrema terrorkrafter tar till våld i Europa, USA eller Afrika leder det automatiskt till en "vi och dem debatt", där extrema nationalistiska krafter i både Europa och och övriga väst tar till brösttoner för att visa på hur farliga muslimer är. Varje gång som sådana debatter äger rum så kan man konstatera att IS och Al Qaida kan gotta sig åt sådana fördomsfulla reaktioner. För just nu råder något av extremisternas marknad, där de extrema göder varandra i sitt hat mot just varandra och skapar den farliga "vi och dem debatten", på det sättet kan båda dessa extrema krafter rekrytera nya medlemmar som mer eller mindre "tvingas" välja sida, hävdar Savic.

Föreläsningen som brukar hålla på i två timmar med en kort paus emellan och avslutas med en ordentlig frågestund – minst 30 minuter tar upp punkterna nedan.

KONFLIKTEN I SYRIEN
• situationen i grannländerna
• för varje dag nya konflikter; Jemen, Libyen o s v
• stormakternas intressen i området
• flyktingströmmarna i regionen och till Europa
• Sunni, shia, kristna och andra religiösa och politiska rörelser
• rebellrörelser
• vilka är det som söker sig till Sverige och väst
• de ekonomiska aspekterna

Ett farligt Ryssland – eller är det vi i väst som är den farliga kraften? Händelseutvecklingen i Ukraina och nu i Syrien har närmast lett till ett nytt kallt krig i Europa. Med en "oberäknelig Putin", "en diktator i Moskva" som hotar oss alla, inte minst i vårt närområde. Men vem känner sig mest hotad i dag; ryssarna eller vi svenskar, balter och övriga nordbor?

Sedan Vladislav Savic skrev boken "Putin och Rysskräcken", Norstedts Förlag, 2010, har han ofta debatterat och hållit föreläsningar om utvecklingen i Ryssland. Ett land som han bevakat som journalist mellan åren 1989 och fram tills nyligen som journalist och korrespondent för Sveriges Radio.

Vladislav Savic menar att den ryska propagandan är fruktansvärd i dag, men menar att de västliga rapporterna är nästan lika propagandistiska. För följer man Putins styre från 1999 och frammått har han varit väldigt tydlig med var gränsen går i fråga om NATOs utvidgning och Rysslands plats internationellt. Frågan är om det är ryssen som närmar sig våra gränser eller är det i själva verket tvärtom. I Ryssland tar man rätt så kallsinnigt på påståenden att "NATO är ett freds- och demokratiprojekt".

Händelseutvecklingen med västs inblandning i en rad konfliktladdade händelser runtom i världen sedan 1999 har länge setts med oro i Moskva. Inte enbart bland så kallade "putinister" utan även av den demokratiska oppositionen i landet – liksom alltmer starkare extremnationalistiska krafter. I Moskva ser man i dag på Sverige, Polen och de baltiska staterna som USAs starkaste bundsförvanter i fråga om att "hota och försvaga Ryssland", det menar de flesta i vårt östra grannland, både de som röstar på Putin och de som avskyr honom.

Föreläsningen är på totalt två timmar med kort paus och rikligt utrymme för frågor.

Nationalismens framfart – ett nytt 1930-tal i dag? Det står numera ganska klart att västvärldens politiska system är i en skarp förändringsprocess. Är demokratibegreppet - så som vi formulerat det från 1945 och frammått - rent av hotat? Håller de populistiska, främlingsfientliga, högerextrema och i en del fall bruna och nazistiskinfluerade krafter på att ta över? De här frågorna minst sagt befogade att ställa. För utvecklingen går i hyperfart. Vem kunde tänka sig en Donald Trump som eventuell amerikansk president, för bara drygt ett år sedan?

Den islamistiska rörelsens framfart i form av IS, skyndar på denna utveckling. Islamisterna och de bruna krafterna i Europa och USA samarbetar inte. Men, deras agerande hjälper respektive sida att växa. Det var många som närmast togs på sängen, när den högerpopulistiske österrikaren Norbert Hofer, höll på att vinna presidentvalet i Österrike nyligen. Han förlorade men valet görs om i början av oktober 2016 och kan innebära att Österrike blir det första landet inom EU som får en president, sprunget ur ett parti med nazistiska rötter.

I Tyskland har det relativt nya, främlingsfientliga och högerpopulistiska partiet, Alternativ för Tyskland, (AfD), redan chockat de gamla etablerade partierna vid två regionalvalet i våras och senast i delstatsvalet den 5 september. Nästa år kan de rent av slå ut Angela Merkels regering i Förbundsvalet. Samma utveckling ser vi i Frankrike och Storbritannien. I Polen, Ungern och Kroatien har de nationalistiska krafterna redan tagit makten och genomför för fullt lagförändringar som ska säkra deras makt även i framtiden.

Ukraina och Ryssland är andra skrämmande exempel, liksom Tjeckien, Slovakien, Bulgarien, Rumänien, Grekland, Turkiet och Serbien. Listan börjar bli allt längre. Folkomröstningen kring Brexit har redan påverkat det politiska systemet i Storbritannien, vilket kan ge allvarliga effekter inom EU. Bakom samtliga dessa numera alltmer "rumsrena, slipsbeklädda" nationalistiska ledarna, som börjat ta sig in i olika länders parlament, finns en mörkbrunn svans - fotsoldaterna. Den så kallade "Vit-Maktrörelsen".

I dag är det få av dessa mer rumsrena nationalistiska ledare som öppet vill förknippas för samarbete med de mer våldsbenägna Vit-makt-grupperingarna. Men kopplingarna och samarbete finns. Dessutom börjar Vit-Maktrörelsen organisera sig internationellt, genom samarbete mellan olika våldsbenägna grupper internationellt. Svenska Vit-Maktrörelsen har täta förbindelser med exempelvis finska, norska, polska, ryska, ukrainska högerextremister. Det byggs nätverk på alla möjliga plan som hotar vår form av demokrati.

Boka eller få mer information - svar samma arbetsdag!

Vi hjälper dig hitta den bästa föredragshållaren för ert evenemang.

Ämnesområde?
Arrangemang/Event?
Talare?
Namn
Företag
Befattning
Adress
Postnummer
Ort
Telefon
E-post
Pris/Budget
Meddelande/Övrigt

Kontakta oss

Stockholm: 08-545 535 00
Göteborg: 031-719 65 00
Malmö: 040-600 70 70
E-post info@talarforum.se Lediga tjänster

Google translate

Talarforum i Skandinavien AB, Norr Mälarstrand 6, 112 20 Stockholm. Tel: 08-545 535 00. E-post info@talarforum.se

Cookies Webbkarta